Svijet     | 14.01.2021. 16:38 |

Navalnom prijeti trenutno hapšenje ako se vrati u zemlju

FENA Internet

MOSKVA, 14. januara (FENA) – Ruska zatvorska služba saopćila je u četvrtak da se vodeći kritičar Kremlja Aleksej Navalni suočava s trenutnim hapšenjem kada se vrati u zemlju iz Njemačke.

Navalni, koji se oporavlja od augustovskog trovanja nervnim agensom, a za koje je optužio Kremlj, saopćio je da će se vratiti u domovinu u nedjelju. On optužuje predsjednika Vladimira Putina da sada pokušava da ga odvrati od povratka kući tako što mu prijeti hapšenjem. Ruske vlasti su u više navrata negirale da imaju bilo kakvu ulogu u trovanju opozicijskog čelnika.

Krajem decembra je Savezna zatvorska služba (FSIN) upozorila Navalnog da bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom ukoliko se odmah ne prijavi uredu službe u skladu s odredbama uslovne kazne koju je dobio na osnovu presude iz 2014. godine za pronevjeru i pranje novca, i koju je odbacio kao politički motiviranu. Evropski sud za ljudska prava presudio je da je ta kazna nezakonita.

FSIN navodi u današnjem saopćenju da je izdao potjernicu za Navalnim krajem decembra jer se nije prijavio njenom uredu. Zatvorska služba, koja je zatražila od moskovskog suda da preinači kaznu od tri i po godine uslovnog zatvora u stvarnu kaznu, istaknula je kako “ima obavezu da poduzme sve neophodne akcije na hapšenju Navalnog čekajući na presudu suda”, prenosi AP.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo