Bosna i Hercegovina     | 14.01.2021. 17:00 |

Generalmajor Alexander Platzer preuzeo dužnost zapovjednika EUFOR-a (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Generalmajor Alexander Platzer novi je zapovjednik misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a na tom mjestu naslijedio je generalmajora Reinharda Trischaka.

Svečana primopredaja dužnosti obavljena je danas u Bazi Butmir.

Platzer je izrazio zadovoljstvo preuzimanjem dužnosti te poručio da je EUFOR strateško sredstvo Evropske unije i da ima stabilizirajući utjecaj na region. 

- Velika mi je čast preuzeti zapovijedanje vojnim elementom Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Još mnogo toga ima za uraditi i unaprijed se radujem suočavanju s izazovima i kompleksnim pitanjima koja me očekuju pri izvršavanju mandata koje nam je dalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija - rekao je Platzer.

Najavio je da će EUFOR pod njegovom komandom zadržati bliske veze s institucijama u BiH koje pružaju sigurnost, a naročito s Oružanim snagama BiH kako bi se obezbijedilo sigurno i stabilno okruženja za sve.

- Tijesno ću surađivati sa vlastima BiH kako bi se napredovalo do prihvatljivog krajnjeg stanja sukladno mandatu Vijeća sigurnosti UN. Generalmajor Reinhard Trischak je postavio visoke standarde u saradnji s domaćim i međunarodnim političarima, a ja ću dati sve od sebe da nadogradim odlične rezultate mojih prethodnika i nastavim s naporima da se postigne prihvatljivo konačno stanje situacije u okviru našeg mandata i olakša put BiH ka integraciji u Evropsku uniju - poručio je Platzer.

Odlazeći zapovjednik EUFOR-a Trischak je naglasio da su uprkos izazovima i teškoćama postignuti zacrtani ciljevi.

- Moj cilj je bio pružiti podršku u provođenju sveobuhvatne strategije EU za BiH, osigurati sigurno i stabilno okruženje i nastaviti izvoditi kombinovanu i kolektivnu obuku, te vježbe sa Oružanim snagama BiH - rekao je Trischak.

Poručio je da su Oružane snage BiH jedna od instutucija koja uživa najviše povjerenje u državi. 

Trischak je EUFOR u BiH vodio od juna 2019. godine i bio zadužen za neprekidnu potporu operacije sigurnom i stabilnom okruženju u BiH. Pod njegovim rukovođenjem EUFOR-ova operacija Althea je u decembru 2019. obilježila 15 godina suradnje u osiguranju stabilnosti, sigurnosti i napretka. 

Pogledajte https://fena.ba/video/5278/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1aXODarwuA6u7dBi7_ptZADjbSpAk-YeS?usp=sharing

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo