Bosna i Hercegovina     | 15.01.2021. 09:15 |

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću ustupio dio prostora Domu zdravlja

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 15. januara (FENA) - Islamski pedagoški fakultet u Bihaću ustupio je dio prostornih kapaciteta za potrebe nemedicinskog kadra Doma zdravlja u tom gradu, koji je pretrpio znatne štete u potresu čiji je epicentar 29. decembra prošle godine bio u Petrinji u Republici Hrvatskoj i sa jakim intenzitetom osjetio se i u Bosanskoj Krajini.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Hajrudin Hodžić zajedno sa saradnicima izvršio je, po saznanju razmjera štete i okolnosti u kojima se našao Dom zdravlja Bihać, konsultacije i promtno reagirao prema resornom ministarstvu i Domu zdravlja Bihać stavljajući slobodne kapacitete na raspolaganje.

- Drago nam je da smo našli prostor i tako pomogli tu ustanovu, od krucijalnog značaja za naš narod i zdravlje - ističe dekan Hodžić, saopćava Muftijstvo bihaćko.

Direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić zahvalan je Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i  dekanu prof. dr. Hodžiću koji su ponudili pomoć i u prostorije Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću smjestili administraciju, s obzirom na to da se radi o školskom objektu gdje je rizično da dolaze pacijenti.

- Posebno sam zahvalan dekanu Islamskog pedagoškog fakulteta prof. Hodžiću što je pokazao razumijevanje prema onome što nas je snašlo. Osjetio sam solidarnost sa Domom zdravlja u ovom, za nas sve, teškom periodu. Nadam se da ćemo, kao društvo u cjelini, cijeniti takve geste i da će saradnja raznih slojeva našeg društva uvijek biti na visokom nivou - poručio je direktor Jusufagić.

Kako pojašnjava, sad je na osnivaču Vladi USK da donese smjernice i odluke u vezi objekta Doma zdravlja Bihać.

- Vlada će u skorije vrijeme angažovati neki od instituta koji rade statičko-geološko ispitivanje da utvrdi precizno kakvo je sadašnje stanje postojeće zgrade. Na osnovu toga  donijet će odluku da li se isplati ići u rekonstrukciju postojeće zgrade ili će se posegnuti za izgradnjom novog objekta. Raduje činjenica da je Vlada FBiH obećala tri miliona KM za zgradu Doma zdravlja Bihać, nama lično je najpotrebnija stabilna zgrada u kojoj ćemo moći kvalitetno pružati usluge građanima – naglasio je.

Direktor Jusufagić naglašava da u potresu niko nije povrijeđen a sačuvani su svi aparati i uređaji, i oni novijeg datuma i oni koje duže koriste.

- Otvorili smo naš račun za podršku Domu zdravlja Bihać. Nadam se da će Dom zdravlja Bihać uskoro dobiti kvalitetno adaptiranu zgradu ili novu zgradu, koja bi odgovarala našim potrebama - zaključio je direktor dr. Jusufagić.

Prema preliminarnom izvještaju firme "Euroing" koja je angažirana da sačini izvještaj o stvarnom stanju zgrade statika zgrade Doma zdravlja Bihać u velikoj mjeri poremećena uslijed potresa u decembru prošle godine. Trenutno mogu koristiti samo prvi i drugi sprat A bloka zgrade Doma zdravlja, dok ostala tri sprata se ne mogu koristiti.

Direktor Doma zdravlja Bihać Jusufagić ističe da su se brzo nakon potresa reorganizirali i napravili preraspodjelu odjela, izmjestili neke odjele iz zgrade na druge lokacije. Tako danas Dom zdravlja Bihać, iako u teškim uvjetima, funkcioniše i pruža usluge za više od 60.000 građana Grada Bihaća.

- Hitnu medicinsku službu smo srećom mogli ostaviti na istom mjestu. Područne ambulante smo pretvorili u odjele, a neke službe smo čak bili primorani organizirati u pomoćne kontejnere koje smo postavili na parkingu i tu smo smjestili COVID ambulantu i još neke službe. Uspjeli smo najviše službi zadržati na dva sprata, a građane molimo za razumijevanje - kazao je Jusufagić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana