Svijet     | 15.01.2021. 13:16 |

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj nadmašio dva miliona

FENA Internet

BERLIN, 15. januara (FENA) – Broj zaraženih koronavirusom potvrđen u Njemačkoj do sada je nadmašio dva miliona ljudi, dok se zbog mutiranja virusa otvora mogućnost uvođenja oštrijih restriktivnijih mjera u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti izvijestio je o još 22.368 slučaja zaraze u proteklih 24 sata, povećavajući ukupni broj zaraženih na 2.000.958 od početka pandemije.

Broj preminulih ponovo je  četvorocifren, s 1.113 umrlih u proteklom danu, povećavajući ukupan broj umrlih od zaraze  virusom na 44.994, saopćio je RKI.

Najveći broj preminulih tokom pandemije u Njemačkoj, 1.244  osobe je objavljen u četvrtak.

Njemačke vlasti zatvorile su  od početka novembra škole, prodavnice s robama koje nisu od ključnog značaja, barove, restorane, mjesta za vježbanje i institucije kulture.

Mjere, koje također zabranjuju međusobne susrete ljudi s više od jednom osobom iz drugog domaćinstva također bi trebale ostati na snazi barem do kraja mjeseca.

Kancelarka Angela Merkel će se ponovo sastati s premijerima njemačkih saveznih država 25. januara kako bi raspravljali o narednim koracima, ali je u četvrtak izvor blizak kancelarki izjavio da ona planira pomjeriti razgovore za narednu sedmicu, prenosi dpa.

Merkel je naglasila kako je odlučna da djeluje u suočavanju sa zaraznijom mutacijom koronavirusa koja je unesena iz Britanije.

Izvori iz kancelarkine Kršćansko-demokratske unije (CDU), koji su učestvovali na visokom stranačkom skupu u četvrtak navečer, naveli su njene riječi da je borba protiv virusa utrka s vremenom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta