Regija     | 15.01.2021. 15:09 |

Plinacro i BH-Gas nastavljaju aktivnosti na razvoju Južne interkonekcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Nacionalni operatori plinskih transportnih sustava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine/Federacije Bosne i Hercegovine Plinacro i BH-Gas održali su danas u Mostaru sastanak o nastavka saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije na pravcu Dugopolje - Zagvozd - Imotski - Posušje - Tomislavgrad - Novi Travnik i odvojkom za Mostar. 

Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u plinski transportni sustav, projekt Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost opskrbe prirodnim plinom za tu zemlju jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko - jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije, te ostalih dobavnih pravaca koji idu preko Hrvatske), te daljnju plinofikaciju BiH, a što će rezultirati i povećanjem tranzita prirodnoga plina kroz Hrvatsku.

Navedeno je da se realizacijom tog projekta otvara mogućnost pozitivnog ekonomskog učinka na područje duž cijele trase budućeg plinovoda. Razvoj plinske mreže u skladu je s politikom Europske unije „Green Deal“ jer posljedično rezultira smanjenjem emisija stakleničkih plinova.

Na sastanku je potpisana Izjava o interkonekcijskoj točki magistralnog plinovoda između hrvatskog i bosanskohercegovačkog plinskog transportnog sistema.

Do sada su Plinacro i BH-Gas potpisali nekoliko pisama namjere i memoranduma o razumijevanju i saradnji temeljem kojih se provode zajedničke aktivnosti vezane uz razvoj međudržavnih spojnih plinovoda između susjednih zemalja, saopćeno je iz BH-Gasa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'