Sport     | 15.01.2021. 16:17 |

Ministrica Gudeljević sudjelovala na Konferenciji ministara sporta Vijeća Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević danas je sudjelovala na online Konferenciji ministara sporta Vijeća Evrope u organizaciji Evropskog proširenog parcijalnog sporazuma o sportu (EPAS).

Na Konferenciji je sudjelovalo 28 evropskih ministara sporta, a  razgovaralo se o evropskom pristupu sportskim politikama, preciznije o reviziji Evropske sportske povelje te o ljudskim pravima u sportu.

Ministrica Gudeljević je naglasila da su u Bosni i Hercegovini prava i slobode garantirani Ustavom Bosne i Hercegovine. Dodala je i da su međunarodni standardi prava i sloboda predviđenih u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda podjednako obuhvaćeni Ustavom, te da se izravno primjenjuju i u području sporta, kao i da ovi dokumenti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

- Trenutačno se ne može ignorirati ni utjecaj mjera izolacije provedenih u zemljama širom svijeta tokom pandemije izazvane virusom Covid-19 na ljudska prava, što uključuje i područje sporta. No, jedna činjenica povezuje sve zemlje svijeta u ovom trenutku - potpora sportašima da iz pandemije svi kao jedan izađu kao pobjednici - kazala je ministrica Gudeljević, saopćeno je iz Minsitarstva civilnih poslova BiH.

Pojasnila je da je u Bosni i Hercegovini sport definiran kao djelatnost od javnog interesa, te da se temelji na principima i standardima utvrđenim najvećim evropskim i svjetskim propisima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo