Korona virus

Njemačka donirala opremu za terapiju kisikom bh. zdravstvenim ustanovama (VIDEO)

Saopćenje, Foto FENA/Amer Kajmović

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber uručila je danas u Sarajevu 50 respiratora i 10.000 pulsnih oksimetara koje je njena zemlja donirala zdravstvenim ustanovama širom BiH.

Uebber je navela da je protekla godina pokazala da se koronavirus tiče svih nas i zato je potrebno da se ujedinimo i borimo protiv pandemije.

- Niko neće biti siguran dok svi ne budemo bili sigurni i trebamo biti solidarni kako bi savladili ovu krizu - dodala je Uebber.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević rekla je da je ta donacija vrlo značajna za dijagnosticiranje i liječenje oboljelih od COVID-19 u BiH.

Zahvalila je Vladi Njemačke i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na poruci da zajedničkim naporima možemo pobijediti sve izazove koji stanu na put uređenom i zdravom životu.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Boris Rebac pojasnio je da je riječ o opremi koja se koristi za terapiju kisikom i koja je najvažnija za pacijente koji su hospitalizirani zbog COVID-19.

Dodao je da je izuzetno važno što će ta oprema već od naredne sedmice biti u upotrebi u bolnicama širom BiH.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez izjavio je da BiH duguje veliku zahvalnost za ovu donaciju jer ima veliku važnost za svakog pacijenta koji se nađe u situaciji da bude tretiran.

Predstavnik Instituta za javno zdravstvo RS Vlado Miovčić je također zahvalio Vladi Njemačke na donaciji za koju je rekao da predstavlja efikasno sredstvo za borbu protiv pandemije koja je paralisala skoro čitav svijet.

Vrijednost donacije iznosi oko 530.000 eura.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.