Svijet     | 15.01.2021. 17:04 |

Rusija najavila povlačenje iz sporazuma Otvoreno nebo

FENA Internet

MOSKVA, 15. Januara (FENA) - Rusija je saopćila u petak da će se povući iz međunarodnog sporazuma koji omogućuje nadzorne letove iznad vojnih postrojenja, nakon američkog povlačenja iz sporazuma.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da je američko povlačenje iz sporazuma Otvoreno nebo “značajno poremetilo balans interesa država potpisnica”, dodajući da su prijedlozi Moskve da se sporazum održi u životu opstruirani od saveznika Washingtona.

Sporazum je stvoren s ciljem gradnje povjerenja između Rusije i Zapada, omogućujući tridesetak njegovih potpisnica da izvode izviđačke letove jedni drugima nad njihovim teritorijama kako bi prikupili informacije o vojnim snagama i aktivnostima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Moskva sada pokrenula relevantne proceduralne poteze na povlačenju iz sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je namjeru Washingtona da se povuče iz Otvorenog neba u maju, tvrdeći da su ruska kršenja učinila nemogućim za Sjedinjene Države da ostanu strana u sporazumu. SAD su dovršile svoje povlačenje iz  pakta u novembru.

Rusija je negirala da je kršila sporazum, koji je stupio na snagu u 2002. Evropska unija zstražila je od SAD da razmotre svoju odluku i pozvala je Rusiju da ostane u sporazumu.

Moskva tvrdi da će američko požvlačenje podriti globalnu sigurnost otežavanjem vladama da tumače namjere drugih zemalja, posebno u svijetlu napetosti između Zapada i Rusije nastalih nakon ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluotoka u 2014., prenosi Associated Press.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo