Kultura     | 16.01.2021. 13:27 |

Škola mjuzikla i glume iz Tomislavgrada priprema nekoliko izazovnih predstava

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 16. siječnja (FENA) – Škola mjuzikla i glume, koja djeluje kao sekcija pri tomislavgradskom Kulturno- informativnom centru (KIC), premijerno priprema izvedbu mjuzikla "Aladdin" za 12. veljače, a do kraja ove godine u planu su i dvije komedije naslova "Ne igraj ne Engleze" i "Eržika".

Voditeljica ove sekcije Zrinka Lukač kazala je za Fenu kako je sljedeći veliki i vrlo zahtjevan mjuzikl koji će pripremiti "Tko pjeva, zlo ne misli", a za čiju su izvedbu i adaptaciju voditelji ove Škole dobili od samog autora glazbe Alfija Kabilja, dok se premijera ovog projekta planira za ljetne mjesece ove godine. 

"Cilj je prvenstveno pružiti našem gradu puno raznovrsnih nastupa, koncerata i predstava, te isto tako pokazati da se u Tomislavgradu mogu raditi najzahtjevniji projekti koji uključuju glumu, glazbu i ples, kao i da tomislavgradska publika dugoročno može konzumirati ovakve i sve ostale kazališne poslastice i kulturno rasti", istakla je Lukač.

Po njezinim riječima, ideja škole je da istovremeno pruža znanje iz tri umjetnička područja: plesa, pjevanja i glume, te isto tako djeci pruža mogućnost razvijanja koncentracije, samopouzdanja i sigurnosti u sebe.

Trenutno škola broji preko 60 djece koja su podijeljena u četiri dobne skupine, a sa svojim kolegama, suradnicima, amaterima, scenografima, koreografima, kostimografima i tehničarima uspješno priprema zahtjevne projekte, kazala je Lukač.

Svoje programe i projekte, kako je dodala, realizira putem natječaja i apliciranja na različite pozive sa svih razina vlasti i različitih fondova s tim da se program rada Škole mjuzikla i glume financira manjim dijelom od članarina polaznika škole, a većim dijelom od prikupljanja sredstava iz različitih fondova za kulturu koje osigurava KIC uz svu tehničku i infrastrukturnu podršku.

Nihov prvi veći projekt bila je postavka mjuzikla "Annie", koji je rađen s djecom u dobi od 5 do 9 godina i koji je izveden 11 puta, s jednim gostovanjem u Zadru.

Dobro zapažena, kako od posjetitelja tako i od scenskih kritičara, bila je i izvedba premijere mjuzikla "Kralj lavova" na kojem su radili četiri mjeseca.

"Budući da je mjuzikl najsloženiji oblik kazališnog izričaja gdje se mora uskladiti više disciplina: gluma, pokret, ples i pjevanje, može se reći kako su djeca i više nego talentirana te da se rad s mladima višestruko isplati", poručila je Lukač.

Govoreći o zapaženim nastupima ove škole izdvojila je nastup na 22. festivalu dječjeg teatra Bosne i Hercegovine u Gračanici 2019. godine, gdje je profesionalni žiri upravo mlade tomislavgradske glumce i njihovu izvedbu "Kralja lavova" ocijenio za najbolju ansambl igru u kategoriji profesionalno vođenih kazališnih družina.

Ovaj tomislavgradski mjuzikl uvršten je i u program 59. međunarodnog festivala djeteta koji se u Šibeniku održavao od 15. do 29. lipnja 2019. godine. 

Također, Lukač je izdvojila i izvedbu premijere mjuzikla "Matilda" održane u lipnju prošle godine pod epidemiološkim okolnostima, uz poštivanja pravila o razmaku i nošenju maske, koje, kako je kazala, nisu spriječile da dvorana u više termina bude rasprodana.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo