Svijet     | 20.01.2021. 08:14 |

Joe Biden danas postaje 46. predsjednik Sjedinjenih Država

FENA Lejla Nuhanovic

WASHINGTON, 20. januara (FENA) – Svečanost kojom se Joe Biden zvanično potvrđuje kao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bit će održana danas u Washingtonu. Ta svečanost je poznata kao inauguracija.

Inauguracija američkog predsjednika predstavlja tradiciju staru više od 200 godina. Od prve inaguracije Georgea Washingtona 30. aprila 1789. godine, protokol ove ceremonije je već odavno utvrđen, ali su se određene stavke ipak promijenile.

Kroz historiju, svaka inauguracija je bila drugačija. Međutim, ove godine svečanost je suočena s drugom vrstom problema. Zbog pandemija koronavirusa, posebne mjere će biti poduzete i protokol će biti izmijenjen.

Dosadašnje inauguracije su uglavnom sadržavale dvokilometarsku paradu niz Aveniju Pennsylvania do Bijele kuće, ali i druge zabavne sadržaje, svečanosti i večernje inauguracijske balove, koji će morati biti preskočeni ove godine.

Biden će prema Bijeloj kući ići samo u vojnoj pratnji, a na televiziji će biti emitovana virtuelna parada. Tribine za gledanje parade neće biti postavljene. Umjesto uobičajenih 200.000 ulaznica za inauguracijske svečanosti, ove godine ih ima samo hiljadu.

Dosadašnji američki predsjednik Donald Trump, koji je ušao u historiju kao jedini predsjednik protiv kojeg je pokrenut proces opoziva dva puta, najavio je da neće prisustvovati inauguraciji svog nasljednika Bidena. Njegov potpredsjednik Mike Pence će prisustvovati inauguraciji.

Trump nije jedinstven po ovom postupku, posljednji put kada je odlazeći predsjednik odbio prisustvovati inaguraciji se desio 1869. godine sa tadašnjim predsjednikom Andrewom Johnsonom. Prvi put se to desilo sa Johnom Adamsom, drugim predsjednikom SAD-a, 1801. godine, a drugi put sa Johnom Quincyem Adamsom, njegovim sinom, 1829. godine.

Tradicija nalaže da se trenutni predsjednik i odlazeći predsjednik sastanu u Bijeloj kući. Obojica će se, potom, voziti u istom automobilu rutom od Bijele kuće do američkog Capitol Hilla. U Capitolu će novi predsjednik položiti zakletvu.

Predsjednik izgovara zakletvu pred najvišim sudijom u zemlji i okupljenim članovima Kongresa. Iako Ustav Sjedinjenih Država ne nalaže polaganje zakletve stavljanjem ruke na Bibliju, većina američkih predsjednika je to uradila uz nekoliko izuzetaka.

John Quincy Adams i Franklin Pierce položili su zakletvu stavljanjem ruke na pravnu knjigu, što simbolizira njihovu posvećenost Ustavu.

Teddy Roosevelt, kada je položio zakletvu u svojoj kući u Buffalu u državi New York, nakon smrti predsjednika McKinleyja, nije koristio nijednu knjigu. Jednostavno je podigao desnu ruku i izgovorio zakletvu pred sudijom.

Nakon atentata na Johna F. Kennedya, njegov potpredsjednik Lyndon B. Johnson, umjesto Biblije, koristio je katolički misal kada je položio zakletvu u Dallasu u avionu Air Force One. Pretpostavlja se da je bilo lakše pronaći misal, koji se nalazio na stolu u Kennedyjevoj spavaćoj sobi u avionu, nego naći Bibliju.

S druge strane, 44. američki predsjednik Barack Obama je na polaganju zakletve tokom drugog mandata koristio dvije Biblije. Jedna koja je pripadala Abrahamu Lincolnu, predsjedniku kojem se pripisuje okončanje ropstva u SAD-u, a druga je pripadala Martinu Lutheru Kingu Jr., istaknutom baptističkom svećeniku i borcu za rasnu jednakost tokom 1960.-ih godina.

Nakon polaganja zakletve, očekuje se da predsjednik održi govor. Najkraći govor ikada održan je onaj Georgea Washingtona na polaganju zakletve za drugi mandat 1793. godine. Govor je bio dug svega 135 riječi.

Najduži inauguracijski govor jednog američkog predsjednika je bio onaj Williama Henrya Harrisona koji je trajao skoro dva sata. Harrison je poznat i po tome što je imao najkraći mandat jer je umro mjesec dana nakon inaguracijo od bolesti respirtaornog trakta. Mnogi krive njegov dugi inauguracijski govor i hladno vrijeme. On je odbio da obuče kaput tokom govora.

Pri svojoj inauguraciji, Ronald Reagan je promijenio dotadašnji običaj da se ceremonija održava na istočnoj strani Capitola. Reagan je želio da se ceremonija održi na zapadnoj strani jer ima puno bolji pogled na Washingtonski spomenik. Od tada se inauguracije održavaju na zapadnoj strani Capitola.

Tokom ceremonije inuaguracije, koju cijeli svijet posmatra, samo nekoliko kilometara dalje, u Bijeloj kući, dešava se iseljavanje bivšeg i useljavanje trenutnog predsjednika. Više od stotinu osoba učestvuje u ovom procesu selidbe.

Ovaj proces je veoma zahtjevan jer ekipe imaju samo pet sati da obave selidbu. Bijela kuća ima tri sprata i 132 sobe. Prizemlje je otvorena za javnost, a porodica američkog predsjednika živi na drugom i trećem spratu.

Uobičajeno je da nakon inauguracijskog govora, predsjednik i potpredsjednik prisustvuju ručku s članovima Kongresa.

Dosadašnja tradicija je također uključivala održavanje nekoliko večernjih balova, ali to neće biti omogućeno ove godine iz epidemioloških razloga.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom