Ekonomija     | 18.01.2021. 15:59 |

Košarac: Popis u bh. poljoprivredi krajem 2023. godine (VIDEO)  

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je da će popis bosanskohercegovačke poljoprivrede najvjerovatnije biti izvršen u septembru 2023. godine na temelju jedinstvene metodologije, uz potpuno uvažavanje entitetskih nadležnosti te angažmana ministarstava poljoprivrede i institucija koje se bave popisom.

To je kazao danas na sastanku s pomoćnikom federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Nijazom Brkovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisom Pašalićem s kojima je razgovarao o zaštiti domaće proizvodnje i mnogim drugim temama.

Košarac je kazao da je u vezi s popisom poljoprivrede napravljena finalna informacija koja će biti predložena Vijeću ministara BiH na usvajanje.

- Popis bi bio ozbiljan 'input' za projektovanje određenih politika na nivou entiteta za poticanje rada prerađivačkih kapaciteta - kazao je Košarac.

On  je naglasio da su danas razgovarali i o zahtjevima udruženja poljoprivrednika te je istakao da uslovi nikada nisu bili optimalni.

- Međutim, sve je to politička igra određenih struktura iz RS-a, i to se manifestuje u Bijeljini, a da pri tome, oni koji to zagovaraju, nisu posao rješavali dok su bili na tim pozicijama - istakao je Košarac.

Naglasio je da nema viškova u primarnoj proizvodnji, ali da je došlo do poremećaja u cijenama te da za to postoje statistički podaci.

- Uvoz mesa goveda u BiH je smanjen za pet hiljada tona, mesa svinja za 3,5 hiljada tona, a izvoz goveđeg mesa iz BiH je povećan značajno. Također izvoz voća i povrća je povećan za 8,5 posto - naglasio je Košarac, te dodao da su potpuno posvećeni zaštiti domaćih proizvođača u BiH.   

Košarac je kazao da su danas razgovarali i donošenju odluke o praćenju stanja na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i mjerama za unapređenje poljoprivrednih proizvođača.

- To je odluka na temelju koje bi sve nadležne institucije bile uključenje u analizu potreba za eventualno uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje. To bi značilo da bi sva udruženja u BiH zajedno sa entitetskim ministarstvima analizirala stanje na tržištu na osnovu čega bi Vijeće ministara BiH donosilo određene mjere - pojasnio je Košarac.

Nakon usvajanje te odluke, rekao je, mogli bi legalno, u skladu sa potpisanim međunarodnim ugovorima, pokrenuti postupke eventualne zaštite domaće proizvodnje i mjera ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih prehrambenih artikala.  

Pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Nijaz Brković kazao je da su na sastanku razgovarali i o uspostavi IPARD agencije na nivou države.

- Već je formirana radna grupa koja radi mjesec dana. IPARD agencija je značajna za povlačenju sredstava  iz EU - kazao je.

Brković je također naglasio da su razgovarali i o poljoprivrednom popisu koji je posljednji put urađen 1961. godine.

Pogledajte https://fena.ba/video/5298/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1f4XiSUgrAepvUywfzHytYTEV5ZUN2D0s?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo