Svijet     | 18.01.2021. 16:47 |

Mađarska će sankcionisati društvene medije zbog zloupotreba slobode govora

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 18. januara (FENA) - Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga pokrenula je u ponedjeljak postupak kojim će se omogućiti sankcionisanja kompanija na društvenim mrežama zbog, kako je nazvala, "sistematskih zloupotreba" slobode govora.

Ministrica je rekla da će se sastati s mađarskim nadzornim tijelom ove sedmice kako bi razgovarali o mogućim kaznama za, kako je opisala, nepoštenu komercijalnu praksu, a dodala je da će sazvati sastanak odbora za digitalnu slobodu, javlja Reuters.

U rastućem valu kritika, neki se vladini službenici žale na ono što su opisali kao napore kompanija društvenih medija, uključujući Facebook, da ograniče konzervativne ideologije na svojim platformama.

Premijer Viktor Orban pretvorio je mađarske javne medije u poslušne vjesnike, a saveznici kontrolišu velike dijelove privatnih medija, omogućavajući mu posebno mjesto za prikazivanje njegove agende.

Međutim, desničarski premijer suočen je s najtežim izazovom u svojoj deset godina dugoj vladavini na parlamentarnim izborima sljedeće godine, dok se bori protiv dugotrajnog oporavka od pandemije COVID-19 i ujedinjene opozicije, a ankete pokazuju da mu pada popularnost.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!