Svijet     | 18.01.2021. 18:32 |

Zdravstvene i tehnološke kompanije rade na digitalnoj evidenciji o vakcinaciji

FENA Internet

SAN FRANCISCO, 18. januara (FENA) - Velika koalicija zdravstvenih ustanova i tehnoloških kompanija ove je sedmice najavila stvaranje Inicijative za akreditaciju vakcinacije (VCI). Cilj ovog projekta je omogućiti pojedincima digitalni pristup evidencijama o vakcinaciji na osnovu otvorenih, interoperabilnih standarda.

Trenutni sistem evidencije o vakcinaciji ne podržava lak pristup, kontrolu i dijeljenje provjerljivih evidencija o vakcinaciji. VCI je dizajniran da prevaziđe te prepreke, javio je Bloomberg.

Članovi koalicije VCI rade na omogućavanju digitalnog pristupa evidencijama o vakcinaciji koristeći otvorenu, interoperabilnu specifikaciju SMART zdravstvenih karata. Ovo je certifikat zasnovan na W3C provjerljivim vjerodajnicama i HL7 FHIR standardima.

Među članovima VCI koalicije su CARIN Alliance, Cerner, Change Healthcare, The Commons Project Foundation, Epic, Evernorth i Mayo Clinic. Uključeni su i Microsoft, MITER, Oracle, Safe Health i Salesforce.

Na ovaj način bi se olakšalo svim koji su dobili vakcinu da putuje jer će podaci biti vrlo lako dostupni na graničnim prelazima i aerodromima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana