Bosna i Hercegovina     | 18.01.2021. 19:29 |

Ministar Šteta obišao gradilišta na Prvoj i Devetoj transverzali

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je sa direktorom Direkcije za ceste Selmirom Kovačem obišao gradilišta na Prvoj transverzali u ulici Džemala Bijedića i buduće gradilište rondoa sa kružnim tokom na Devetoj transverzali.

Direktor Kovač je informirao ministra Štetu o fazama realizacija tih infrastrukturnih projekata koji su od velikog značaja za građane Kantona Sarajevo.

- Nisam najzadovoljniji sa onim što sam vidio. Radovi se na nekim gradilištima odvijaju sporije nego što je predviđeno rokovima, zbog problema sa izmještanjem određenih instalacija. Očekujemo od svih  uključenih u projekte da budu brži i operativniji, kako bi ih što prije implementirali, shodno rokovima koji su potpisani, kako bi građani što prije imali na raspolaganju ove saobraćajnice - rekao je ministar Šteta.

Kada je u pitanju Prva transverzala, u završnoj fazi su radovi na dionici od naselja Šip do početka budućeg tunela Kobilja Glava. Istovremeno, u toku su radovi na prvom dijelu Prve transverzale, odnosno dionici između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom i sa Tešanjskom ulicom, koji su započeti krajem oktobra 2020. godine. Iako se radi o dionici dužine 850 metara, građevinska dozvola izdata je za 140 metara. Preostali rok za izvođenje radova je naredni mjesec i po.

Radovi na proširenju dijela ulice Džemala Bijedića trenutno su u zastoju. Radi se o projektu koji implementira Općina Novi Grad, sufinansijeri su Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS, a on podrazumijeva proširenje 2,3 kilometra ceste, sa dvije na četiri kolovozne trake od Devete do spoja sa Petom transverzalom.

Direktor Kovač je naveo da će se Direkcija u narednim danima obratiti pismom Općini, u cilju poduzimanja svih neophodnih radnji za ubrzanje svih aktivnosti na izgradnji ove saobraćajnice.

Govoreći o Devetoj transverzali, direktor Kovač je kazao da se početak radova na rondou u ulici Safeta Zajke očekuje krajem januara, dok je rok za izvođenje radova šest mjeseci. Uporedo se provode aktivnosti na raspisivanju tendera preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za radove na spoju Devete transverzale sa LOT-om 2C sarajevske zaobilaznice. Očekivanja su da kompletan projekt bude završen do kraja godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo