Svijet     | 18.01.2021. 20:25 |

U sjedištu NATO-a završeni tehnički razgovori vojnih delegacija Turske i Grčke

FENA Internet

BRUXELLES/ANKARA, 18. januara (FENA) - Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je da tehnički sastanak vojnih delegacija Turske i Grčke završen u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Održavanje tehničkih razgovora između delegacija Turske i Grčke o modalitetima razgraničavanja, dogovoreno je i realizirano nakon razgovora predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, , javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku u NATO štabu, održanom 2. oktobra 2020. godine, postignut je dogovor o načelnim principima mehanizma prevazilaženja nesuglasica u vezi sa pomorskim razgraničenjima.

Iz NATO-a su nakon oktobarskog sastanka kazali da je mehanizam osmišljen kako bi smanjio rizik od incidenata i nesreća u istočnom Mediteranu. To uključuje uspostavu linije između Turske i Grčke kako bi se olakšalo uklanjanje sukoba na moru ili u zraku.

Vojne delegacije Turske i Grčke su od septembra u sjedištu NATO-a održale niz sastanaka i razgovora o situaciji na istoku Mediterana.

Turska i Grčka također bi 25. januara u Istanbulu trebale započeti bilateralne istražne razgovore radi rješavanja njihovih sporova.

Turska, koja ima najdužu kontinentalnu obalu u istočnom Mediteranu, odbila je tvrdnje Grčke i administracije Južnog Kipra o pomorskoj granici u toj regiji, ističući da prekomjerni zahtjevi krše suverena prava Turske i Sjevernog Kipra.

Turske je prošle godine poslala nekoliko brodova za sondažna bušenje i istraživanje energetskih potencijala u istočnom Mediteranu, potvrđujući tako svoja prava u toj regiji, kao i prava Turske Republike Sjeverni Cipar.

Turski čelnici više su puta naglasili kako se zvanična Ankara zalaže za rješavanje otvorenih problema u regiji u okvirima međunarodnog prava, dobrosusjedskih odnosa, dijalogom i pregovorima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom