Svijet     | 19.01.2021. 12:28 |

Brkić: Zapadni Balkan u većem fokusu interesiranja nove američke administracije

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 19. siječnja (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić ocijenio je kako se inauguracija novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena uistinu događa u jednom neočekivanom okruženju, neupamćenom u novijoj povijesti.

- Pedeset država unutar SAD imaju stupanj pripravnosti. Svjedoci smo visokih željeznih ograda, policajaca i Nacionalne garde pod dugim cijevima, tako da samo to okruženje govori da će prioritet novog američkog predsjednika biti zacjeljivanje rana ili rane unutar očito duboko podijeljenog društva u SAD-u. Vjerujem da će fokus njegova djelovanja kao odgovornog političara biti upravo to - ocijenio je Brkić u izjavi za Fenu.

S druge strane, da bi se u vanjskopolitičkom smislu bitniji pomak napravio, Brkić smatra da je potrebno malo vremena iz prostog razloga jer je potrebno da se posloži administracija koja će se time baviti.

- Oni moraju proći saslušanja u kongresu, što uzima vremena, tako da tek kada se ljudi poslože, odnosno cijela mašinerija koja se bavi vanjskom politikom SAD-a, možemo očekivati da će se tada fokusirati na globalne partnere, kao što su u trgovinskom smislu Kina, tradicionalno političko rivalstvo s Rusijom, sigurnosne ugroze koje definira SAD od pojedinih zemalja, a u isto vrijeme i pandemija covid-19 koja je zadesila cijelu zemaljsku kuglu tako i SAD - kaže Brkić. 

Upitan hoće li Balkan biti među visokim prioritetima novog američkog predsjednika, Brkić je odgovorio kako je moguće i zasigurno da će se nova američka administracija višim stupnjem intenziteta baviti zapadnim Balkanom, ali iz očiju i perspektive Washingtona u kontekstu političke stabilnosti, gospodarskog razvoja, na koncu i sigurnosne stabilnosti.

- Temeljni partner Washingtona je Bruxelles, odnosno Europska unija i ja osobno očekujem da će ta sinergija odnosa, koji nisu bili identični u proteklom razdoblju, biti na malo višoj razini razumijevanja između Bruxellesa i Washingtona, jer kao što rekoh, Washington očekuje da na zapadnom Balkanu, "zatvorenom vrtu Europske unije", Bruxelles bude taj koji će više odgovornosti povući, a Washington tradicionalno će to pratiti - smatra Brkić.

Dodaje kako od SAD-a u kontekstu zapadnog Balkana, posebice BiH, očekuje veći angažman unutar Sjevernoatlantskih integracija, odnosno NATO saveza, "te da tu budemo obostrano aktivni, a SAD da unutar saveza bude taj stjegonoša proširenja saveza u koji ja osobno duboko vjerujem".      

Brkić istiće kako se postavlja također teza da će se nova administracija baviti Bosnom i Hercegovinom u kontekstu novog eventualnog ustavnog uređenja, nekog novog unutarnjopolitičkog sustava uređenja u BiH, ali kako je uvjeren da niti jedan potez neće biti napravljen bez partnera Europske unije, a da i taj potez neće biti napravljen ukoliko nema unutarnjeg konsenzusa, u prvom redu sva tri konstitutivna naroda, odnosno njihovih političkih predstavnika.

- Ne mislim da će barem u dogledno vrijeme, kroz 2021. godinu, BiH kao takva biti u vrhu liste prioriteta nove administracije, ali da će zapadni Balkan, a samim tim i BiH biti veći fokus interesiranja nove administracije, to zasigurno da - zaključio je Brkić u izjavi za Fenu.

Inauguracija 56. američkog predsjednika Joea Bidena bit će održana u srijedu, 20. siječnja, a sve velike medijske kuće najavile su prijenos tog svjetskog događaja.

U cijeloj državi stupanj sigurnosti podignut je na najvišu razinu. Svih 50 američkih saveznih država i Kolumbijski distrikt u kojem se nalazi glavni grad Washington u stanju je pripravnosti zbog mogućih nasilnih protesta uoči inauguracije.

Pripadnici Nacionalne garde iz cijele zemlje poslani su u Washington kako bi spriječili da se ponove neredi kakvi su se dogodili 6. siječnja kada su pristalice odlazećeg predsjednika Trumpa nasilno ušle u Kapitol u pokušaju sprečavanja potvrđivanja izbornih rezultata.

FBI je upozorio da postoji mogućnost oružanih napada pristaša predsjednika Donalda Trumpa u glavnim gradovima svih 50 država. Zbog toga je u Washingtonu zatvoren park u kojem se nalazi spomenik Georgeu Washingtonu. Duž ulica postavljene su barikade i postrožene mjere sigurnosti.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta