Regija     | 19.01.2021. 12:33 |

Slovnija: Erjavec privremeno povukao kandidaturu za mandatara

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. siječnja (FENA) - Karl Erjavec, kojega je slovenski oporbeni blok, nazvan "Koalicija ustavmog luka" (KUL) kandidirao za mogućeg mandatara nove slovenske vlade, u utorak je objavio da se ta kandidatura "privremeno povlači" sve dok se ponovo ne uspostave uvjeti za normalan rad svih zastupnika u parlamentu.

Erjavec i koalicija KUL time su reagirali na rizik da devet parlamentarnih zastupnika, koji su prošlog petka sudjelovali na zatvorenom sastanku s direktorom obavještajne službe SOVA Janezom Stušekom, kojemu je naknadno potvrđena zaraza koronavirusom, ne bi mogli sudjelovati na glasovanju o povjerenju vladi i mogućem imenovanju novog mandatara, ako se potvrdi da su zaraženi ili im bude određena samoizolacija.

" Zbog odgovornog postupanja i kako bi se osiguralo zdravlje svih sudionika na planiranoj sjednici parlamenta odlučio sam privremeno povući svoju suglasnost na kandidaturu za predsjednika vlade i to sve dok se ne uspostave uvjeti za normalan rad svih zastupnika", naveo je Erjavec u pismu predsjedniku parlamenta Igoru Zorčiču.

Time se sjednica, koja se trebala održati u srijedu, automatski otkazuje, no čini se da oporba i dalje inzistira na tome da vladu Janeza Janše, kako je zamišljeno inicijativom Koalicije ustavnog luka, treba smijeniti postupkom tzv. konstruktivnog nepovjerenja i stvaranjem nova parlamentarne većine. Janši i sadašnjoj vladi među ostalim zamjeraju loše vođenje epidemijske situacije, pogreške u vanjskoj politici, pritisak na medije i državna tijela te autoritarni stil vladanja.

Predsjednik parlamenta Zorčič izjavio je u utorak da eventualni izostanak nekih zastupnika s izvanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo i glasovalo o povjerenju vladi i imenovanju novog mandatara ne može biti razlog za njenu odgodu, te da bi glasovanje trebalo biti u zakonskom roku koji istječe u petak, sedam dana nakon što je oporba u postupak uložila tu svoju inicijativu, ali da se ona može još uvijek povući iz procedure.

Erjavec je sinoć kazao da bi u takvim uvjetima glasovanje o oporbenom prijedlogu bili nepravedno i diskriminatorno. Trenutno nije poznato koliko je zastupnika eventualno inficirano koronavirusom, a za sada je potvrđeno da je pozitivan samo zastupnik Socijalnih demokrata (SD) Matjaž Han, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo