Ekonomija     | 20.01.2021. 09:33 |

Ferušić: Novi trendovi u transferima novca putem kartica i mobilnih aplikacija

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - U posljednje vrijeme u svijetu ali i našoj zemlji pojavili su novi trendovi u transferima novca putem kartica i mobilnih aplikacija, a većina nas se prilikom takvog načina plaćanja pita koliko je prebacivanje novca sigurno.

U razgovoru za Fenu Malik Ferušić, operativni menadžer u Bamcard d.d. Sarajevo, kaže kako su nas od malih nogu naši roditelji učili da ako smo bili u kontaktu s novcem, idemo prati ruke.

- O tome se u današnje vrijeme pandemije mnogo više priča pa tako možemo čuti u medijima da su vršena mnoga istraživanja i analize koliko je novac ustvari prljav. Nažalost, rezultati nisu baš ohrabrujući. Iz tog razloga većina kompanija u svojim reklamnim kampanjama je promovisala neki vid beskontaktnog plaćanja. Bamcard je prateći svjetske trendove prije nešto više od tri godine razvio mobilnu aplikaciju Kviko sa funkcionalnostima beskartičnog podizanja gotovine na bankomatu, instant plaćanje sa kviko računa na račun, top-up, kviko charity i svakako najvažnija  funkcionalnost  bezkontaktno plaćanje pomoću QR koda – Kviko Pay. Plaćanje pomoću QR koda je trenutno jedan od najsigurnijih načina plaćanja i to je već odavno postao svjetski trend – pojašnjava Ferušić.

Prema njegovim riječima ovakav način plaćanja potpuno je siguran jer svaki korisnik kartice ili mobilne aplikacije mora dostaviti određene lične podatke kako bi tu uslugu ostvario.

- Potpuna identifikacija korisnika vrši se u banci u kojoj se ta usluga ugovara te se u svakom trenutku zna ko je korisnik te kartice. Samim tim, svi transferi novca sa tom karticom ili mobilnom aplikacijom su sigurni u smislu osobe koja taj transfer vrši. Svaka transakcija karticom treba da zadovoljava vrlo stroge sigurnosne standarde pa tako možemo zaključiti i da je ovakav transfer novca siguran. Aplikacija kompanije Bamcard d.d.Sarajevo, Kviko pay jedna je od onih koje zadovoljavaju sve sigurnosne standarde – navodi Ferušić.

Pojašnjava da je prva funkcionalnost Kviko Cash, gdje je omogućeno beskartično podizanje gotovine na bankomatu.

- Ova opcija je zaista korisna, želite li nekog iznenaditi i obradovati, a niste fizički u mogućnosti da ga posjetite ili mu uplatite novac na  bankovni račun. Na potpuno jednostavan način, korisnik aplikacije generiše osmocifreni kod sa određenim iznosom i vremenom trajanja tog koda.Kod dostavi porukom, viberom ili nekim od drugih vidova komuniacije osobi koju želi obradovati. Osoba kojoj su uplaćena sredstva odlazi na bankomat bilo koje banke koja ima opciju Kviko, odabere Kviko funkcionalnost na bankomatu, ukuca kod i bankomat isplati novac. Bitno je istaći da korisnik aplikacije u svakom trenutku može otkazati kod i na taj način u potpunosti kontrolisati trošenje svog novca – navodi Ferušić.

On ističe da je jedna od funkcionalnosti i Kviko Instant gdje se transfer novca vrši sa jednog Kviko računa na drugi Kviko račun u realnom vremenu, ističući da je ova funkcionalnost idealna za hitne situacije kada je novac odmah potreban.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom