Svijet     | 19.01.2021. 17:08 |

Borrell: Svijetu je nedostajalo američko čelništvo u borbi protiv COVID-19

FENA Internet

BRUXELLES, 19. januara (FENA) – Svijetu je potrebno američko čelništvo u borbi protiv COVID-19, izjavio je šef evropske diplomatije, tražeći od novoizabranog predsjednika Joa Bidena da pojača napore na tom polju nakon što je administracija odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa bila kritikovana širom svijeta zbog sporog odgovora na pandemiju.

Dok bogate zemlje kupuju daleko više doza vakcina protiv koronavirusa od siromašnih, vanjskopoiitički šef EU Josep Borrell izjavio je da je do Sjedinjenih Država da ponovo preuzmu mjesto kao „motor svijeta“ i da pomognu.         

- Svijet će se suočiti u ovoj godini s jednim od najvećih izazova, vakcinacijom ljudske vrste. To će zahtijevati mnogo solidarnosti, mnogo saradnje i prilično puno resursa – izjavio je Borrell u intervjuu Reutersu.         

- Ovo je prva globalna kriza u kojoj je nedostajalo američko čelništvo, a svijetu je potrebno američko čelništvo – kazao je Borrell, obećavajući podršku EU Washingtonu.         

U pandemiji u kojoj je preminulo skoro 400.000 Amerikanaca i zaprijetila je američkoj ekonomiji, Trumpovo bavljenje koronavirusom naišlo je na oštre kritike u zemlji, slabeći svaki širi međunarodni odgovor.         

Borell je također predložio obnovu transatlantskih veza nakon Trumpove ere, opisujući pristup „Amerika prije svega“ kao vladavinu putem Twittera.  

- Samo s dvije stvari, američkom povratku klimatskom sporazumu i ponovnom pridruženju nuklearnom sporazumu s Iranom, svijet će biti mnogo bolji i sigurniji – izjavio je on u Trumpovom posljednjem danu kao američkog predsjednika.         

-  Nakon vladavine tweetovima, možda možemo vladati koristeći drugi način komunikacije, definirajući pozicije i uzimajući u obzir probleme i interese drugih – izjavio je Borrell iz svog ureda u Evropskoj komisiji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu