Svijet     | 20.01.2021. 09:55 |

Rouhani: 'Lopta je sada na američkoj strani terena'

FENA Internet

TEHERAN, 20. januara  (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani u srijedu je zatražio od novoizabranog američkog predsjednika Joa Bidena da se vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i da ukine pogubne sankcije Islamskoj Republici.

Biden, koji danas preuzima dužnost, izjavio je da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti sporazumu koji uvodi restrikcije na iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za strogo povinovanje paktu.

- Lopta je sada na američkoj strani terena. Ukoliko se Washington vrati iranskom nuklearnom sporazumu, mi ćemo u potpunosti ispoštovati naše obaveze na osnovu sporazuma – izjavio je Rouhani na sastanku vlade koji je prenosila televizija.        

- Danas očekujemo od nastupajuće američke administracije da se vrati vladavini zakona i obaveže se, ukoliko to može, da će ukloniti sve crne tačke iz prethodne četiri godine - kazao je.

Napetosti su porasle između Teherana i Washingtona od 2018. kada je predsjednik Donald Trump napustio sporazum između Irana i šest svjetskih sila koji limitira iranski nuklearni program i spriječava Teheran da razvije atomsko oružje. Washington je ponovo uveo sankcije koje su teško naškodile iranskoj ekonomiji.

Iran, koji negira da je ikada pokušao da proizvede atomsko oružje, uveo je recipročne mjere Trumpovoj politici "maksimalnog pritiska" postepeno kršeći sporazum. Teheran je u više navrata tvrdio da brzo može poništiti ta kršenja ukoliko se uklone američke sankcije.

Antony Blinken, Bidenov kandidat za državnog sekretara, izjavio je u utorak da će Sjedinjene Države brzo donijeti odluku da li da se ponovo pridruže paktu.

-  Politička karijera američkog predsjednika Donalda Trumpa danas je okončana i njegova politika "maksimalnog pritiska" na Iran potpuno je propala. Trump je politički mrtav, ali je nuklearni sporazum  još živ – izjavio je Rouhani, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo