Svijet     | 20.01.2021. 11:28 |

Trump izdao oprost za Stevea Bannona i 72-oje ostalih, a za 70 preinačio presude

FENA Internet

WASHINGTON,  20, januara (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izdao je oprost svom bivšem vodećem strategu Steveu Bannonu, u okviru svojih napora na masovnom izdavanju oprosta prije nego što napusti dužnost.

Bijela kuća je objavila da je Trump izdao oprost Bannonu i 72-oje ostalih u srijedu rano ujutru, samo nekoliko sati prije nego što započne inauguralna ceremonija novoizabranog predsjednika Joa Bidena.

Trump je također preinačio presude za 70 ljudi.

Bannon je uhapšen prošlog ljeta i optužen je za prevaru ljudi koji su donirali kampanju za gradnju zida na američkoj granici s Meksikom.

On se izjasnio nevinim i oslobođen je uz kauciju. Suđenje je planirano za maj.

- Tužioci su krivično gonili Bannona pod optužbama za prevaru zbog njegove umješanosti u politički projekat. Bannon je bitan čelnik u konzervativnom pokretu i poznat je po svojim političkim sposobnostima - navodi se u saopćenju objavljenom u Trumpovo ime.

Bannon se pridružio Trumpovom timu u 2016. i preuzeo je nadležnost nad njegovom predizbornom kampanjom.

Bannon (67), igrao je značajnu ulogu u Trumpovom iznenađujućem izbornom uspjehu u to vrijeme. Nakon pobjede na izborima, Bannon je postao Trumpov vodeći strateg, ali je proveo samo sedam mjeseci na tom položaju.

U posljednjim sedmicama, Trump je već objavio oprost svojim dugogodišnjim saradnicama i pristalicama, među kojima su bivši predsjedavajući njegovog tima Paul Manafort; Charles Kushner, otac njegovog zeta; njegov dugogogodišnji prijatelj i savjetnik Roger Stone; i njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn, prenosi dpa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'