Bosna i Hercegovina     | 20.01.2021. 14:59 |

Goražde - Vlada BPK odgodila izjašnjavanje o budžetu za 2021. godinu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20.januara (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj redovnoj sjednici razmatrala je prijedlog budžeta BPK-a za 2021.godinu. 

Budžet kantona za ovu godinu predložen je u iznosu od 39.524.000 KM i ne razlikuje se od usvojenog nacrta, a budući da je bilo dosta primjedbi od skoro svih ministarstava, Vlada je odgodila izjašnjavanje o ovom prijedlogu, te im dala rok da u toku dana pismeno dostave svoje primjedbe kako bi se Ministarstvo finansija moglo o njima očitovati. Vlada će se za par dana u nastavku ove sjednice, osim o prijedlogu budžeta, izjasniti i o prijedlogu Zakona o izvršenju budžeta BPK za 2021. godinu, zaključeno je ovom prilikom. 

Vlada je na današnjoj sjednici formirala 'pregovarački tim' za obavljanje pregovora s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu na području tog kantona koji ima zadatak da započne i vodi pregovore oko utvrđivanja i usvajanja Kolektivnog ugovora za 2021. godinu.

Na dnevnom redu sjednice našao se i Nacrt programa javnih investicija Bosansko-podrinjskog kantona za period 2020.-2022. godina ali ga je predlagač, ministar za privredu, povukao sa sjednice, kako bi se program ažurirao i dopunio s novim investicijama, a njegova primjena produžila do 2023. godine.

Vlada je kao svoje prihvatila mišljenje Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosansko-podrinjskog kantona na Nacrt Strategije zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2021-2027. godina te ga uputila u skupštinsku proceduru. Razmatrana je i primljena k znanju Informacija o stanju sigurnosti na području BPK-a i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije za mjesec decembar prošle godine. Konstatirano je da je u odnosu na isti period 2019. godine došlo do blagog povećanja broja krivičnih djela i prekršaja na području našeg kantona, a posebno broja saobraćajnih nesreća što se, kako je istaknuto, može jednim dijelom pripisati pojačanom gužvom u saobraćaju u užem dijelu grada, izazvanom radovima na mostu Žrtava genocida u Srebrenici.

Data je saglasnost i na Pravilnik o vrsti vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele sredstava Kantonalne uprave za civilnu zaštitu. Vlada je usvojila i odluke o davanju saglasnosti za isplatu subvencija profitne marže za četvrto i peto polugodište privrednom društvu „Beno“ d.o.o. Goražde, te za peto polugodište privrednom društvu „Hošo-Transport“ d.o.o. Goražde na osnovu Ugovora o saradnji s BBI Bankom dd Sarajevo. Usvojena je takođe i Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku sukcesivne isporuke kancelarijskog materijala za potrebe kantonalnih i državnih organa i insistucija kao i Izvještaj o radu Komisije za zajedničku nabavku. Vlada je razmatrala i dopise osnovnih škola vezano za prijevoz učenika, kao i dopis Federalne uprave za inspekcijske poslove te zadužila nadležna minisitarstva da postupe u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima.  Na kraju sjednice, Vlada je na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova, predložila sekretara Vlade za člana Radne grupe za izradu prijedloga Zakona o razvojnoj i humanitarnoj pomoći Bosne i Hercegovine trećim zemljama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana