Svijet     | 20.01.2021. 15:03 |

Čečenske snage sigurnosti ubile šestoricu militanata

FENA Internet

MOSKVA, 20. januara (FENA) – Čečenski čelnik koji uživa podršku Kremlja saopćio je u srijedu da su njegove snage ubile šestoricu militanata, uključujući ratnog vođu optuženog  za samoubilački napad na moskovski aerodrom u 2011.

Ramzan Kadirov, regionalni čelnik Čečenije, izjavio je da su vojnici pod njegovom komandom pratili osumnjičene do sela Katar-Yurt i tu su ih ubili na licu mjesta. Kadirov je kazao da taj napad označava eliminaciju posljednje grupe militanata koja je ostala u regiji.

- Sve ilegalne bande u Čečeniji sada su eliminirane – piše Kadirov na svom blogu i dodaje da je sigurnosna akcija bila planirana dugo vremena i uslijedila je nakon dva neuspjela pokušaja napada na militante.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru čestitao Kadirovu, koji je lično učestvovao u sigurnosnoj operaciji.

Kadirov je kazao da je među ubijenima Aslan Bjutukajev, ratni vođa koga su ruske vlasti optužile za umiješanost u samoubilački bombaški napad u januaru 2011. na terminal moskovskog aerodroma Domodedovo u kome je ubijeno 37 ljudi. Bjutukajev se pojavio na videosnimku s vodećim čečenskim ratnim vođom Doku Umarovim i  bombašem samoubicom.

Umarov, koji je također preuzeo odgovornost za nekoliko ostalih napada, ubijen je u akciji snaga sigurnosti 2013. godine.

Nakon pogibije Umarova, Bjutukujev je postao čelnik militanata u Čečeniji i zakleo se na vjernost tzv. Islamskoj državi. On je bio na ruskoj listi najtraženijih ljudi zbog umiješanosti u bombaški napad na aerodrom 2011. godine i ostale napade, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta