Regija     | 21.01.2021. 08:06 |

U Sloveniji se otvaraju skijališta, škole i neke uslužne djelatnosti

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 21. siječnja (FENA) - Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije u većini Slovenije uskoro se uz određene uvjete "otvaraju" skijališta, idući tjedan opet počinje nastava u nižim razredima osnovnih škola, a otvaraju se i tržnice,  frizerski saloni i čistionice, te mehaničarski servisi, objavila je u srijedu kasno navečer slovenska vlada.

U devet od 12 regija, onima s boljom epidemiološkom slikom, od subote će skijališta  ponovno raditi, a skijati mogu oni s negativnim testom na koronavirus, potvrdio je nakon sjednice premijer Janez Janša.

Od idućeg utorka u istim se regijama otvaraju  vrtići i nastava za učenike prvih triju razreda osnovne škole, ali uz sve protuepidemijske mjere i negativan test na koronavirus za odgajatelje i učitelje koji će se testirati dan prije.

Ponovno je dopušten rad tržnica, kioska, servisa za čišćenje, frizerskih i sličnih usluga, dimnjačarske usluge,  a otvaraju se i trgovine s opremom za djecu.
Popuštanje dosadašnjih restriktivnih mjera važit će u Središnje-slovenskoj, Gorenjskoj, Primorsko-Notranjskoj, Obalno-kraškoj, Koroškoj, Podravskoj, Pomurskoj, Savinjskoj i Zasavskoj regiji, dok u Goriškoj Posavskoj regiji i  Jugoistočnoj  Sloveniji  dosadašnje restrikcije ostaju, ali bi one predviđene kriterije za popuštanje mjera mogle ispuniti vrlo brzo, kazao je Janša.

- Vlada će idućih dana o tome ponovo odlučivati, strogo se pridržavajući kriterija i uz kontrolu jer je epidemiološko stanje u zemlji i dalje vrlo ozbiljno, kazao je Janša.

Što se tiče uvjeta za ulazak u Sloveniju za putnike iz prostora EU-a i Schengena, odlučeno je da oni mogu ući bez određivanja obvezne karantene ili negativnog testa na koronavirus, pod uvjetom da taj boravak ne traje duže od 12 sati, i to u slijedećim slučajevima: ako u Sloveniji imaju nekretninu ili zemljište, zbog  skrbi  o članovima obitelji ili imovini,  zbog  kontakta s djetetom i nekim drugim izuzetnim slučajevima, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo