Bosna i Hercegovina     | 21.01.2021. 09:46 |

Na Olimpijskom bazenu Otoka podijeljeni certifikati novim spasiocima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Na Olimpijskom bazenu Otoka uručeni su certifikati za spasioce na vodi na uređenim kupalištima.

JP Olimpijski bazen Otoka d.o.o. Sarajevo, u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja i Crvenim križom FBiH realizira program obuke i osposobljavanja spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih timova, obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca na uređenim kupalištima.

Tim ciklusom obuke obuhvaćen je dvadeset i jedan spasilac. Pored polaznika, koji su prvi put savladali osnovne tehnike spašavanja, u programu su učestvovali i spasioci koji su obnavljali stečena znanja.

Prošle godine realizirana je obuka i licenciranje četiri uposlenika preduzeća - instruktora za spasioce i spasilačke službe iz vode i pod vodom.

Licenciranje i obuka su provedeni po SSI standardima (najveća međunarodna asocijacija za obuku instruktora i drugih disciplina u vodenim sportovima).

Dobivanjem tih licenci Centar za obuku spasilaca i spasilačkih službi pri JP "Olimpijski bazen Otoka" postao je međunarodno priznati centar za obuku i izdavanje licenci za spasioce na bazenima, rijekama, jezerima i morima.

Taj je centar time postao prvi centar sa međunarodno priznatom licencom u regionu.

Svi polaznici, koji u budućnosti postanu vlasnici SSI certifikata, moći će taj posao obavljati širom svijeta, saopćeno je iz JP "Olimpijski bazen Otoka". 

Ministartvo kulture i sporta Kantona Sarajevo donijelo je Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima, kojim je između ostalog, regulisano i osposobljavanje spasilaca. 

Za sigurnost na uređenim kupalištima propisuju se uslovi koji se odnose na sigurnost korisnika i posjetitelja uređenih kupališta na području KS, a odnose se na tehničko uređenje, postavljanje oznaka na kupalištu, korištenje i održavanje reda, promatranje, spašavanje i pružanje prve pomoći, osposobljavanje spasilaca te održavanje sportskih takmičenja i priredbi, kao i druga pitanja vezana za rad i sigurno korištenje uređenih kupališta, a koja nisu uređena drugim propisima. Pod uređenim kupalištem smatraju se unutarnji i vanjski bazeni koji imaju vlasnika, odnosno upravu, opremu i uređaje te izgrađene prateće objekte, a namijenjena su za kupanje. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!