Regija     | 21.01.2021. 10:43 |

Zovko o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 21. siječnja (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je danas govor tijekom plenarne rasprave o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj i pritom pohvalila brzu reakciju hrvatske Vlade, koja je između ostalog aktivirala Europski mehanizam civilne zaštite.

"Prelijepa zemlja Hrvatska rušena je u posljednjem ratu koji se odvijao na europskom tlu. Otpor njenih građana i spremnost na novi početak dali su nam snage za obnovu zemlje. Onda je usred hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije došlo do pandemije. Nažalost, to je bio tek početak. U ožujku iste godine u razornom potresu razrušen je povijesni grad Zagreb. Kada smo mislili da će ova nesretna godina završiti s ovom ljudskom tragedijom i prirodnom katastrofom, stravičan potres magnitude 6,4 po Richteru pogodio je hrvatsku regiju Banovinu i potpuno srušio grad Petrinju. Tlo još uvijek podrhtava, donoseći besane noći građanima Hrvatske", kazala je Zovko.

Pohvalila je brzu reakciju hrvatske Vlade, koja je između ostalog aktivirala Europski mehanizam civilne zaštite.

"Ovaj poboljšani mehanizam, na kojem sam radila, još jedanput je hrvatskim građanima ukazao na dobrobiti koje pruža članstvo u Europskoj uniji. Nastavit ću promovirati drugi nužni aspekt europskih instrumenata, a to su prevencija i redizajn novih kuća koje stanovništvu nude zaštitu  od eventualnih budućih katastrofa", naglasila je Zovko.

Dodala je kako kroz proračun EU-a nove generacije i nedavno predstavljenu inicijativu Bauhaus mogu biti uspostavljeni pilot projekti za sigurnu obnovu potresom pogođenih područja u Hrvatskoj.

"Ovom Rezolucijom pozivamo Komisiju da ubrza postupak i pokaže fleksibilnost u pružanju potpore Hrvatskoj u ovoj teškoj situaciji", zaključila je Zovko, priopćeno je iz njezina ureda.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom