Bosna i Hercegovina     | 21.01.2021. 11:48 |

Potpisan Godišnji plan saradnje između MO i OS BiH i Asocijacije VDP u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Plan saradnje između Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika (VDP) u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu potpisan je danas.

Plan je uime MO i OSBiH potpisao Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju, a uime Asocijacije VDP u BiH pukovnik Kai Uwe Napel, doajen Asocijacije i vojni ataše Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Šajinović je zahvalio Asocijaciji VDP u BiH na veoma dobroj saradnji, istaknuvši da je Asocijacija važan partner Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, sa svojom dobro organiziranom strukturom u okviru koje se realiziraju brojne aktivnosti na bazi dobre atmosfere i razumijevanja potreba našeg sistema odbrane.

Također, naglasio je da Plan za 2021. godinu predstavlja dobru bazu za saradnju i u ovim teškim i izazovnim danima i mjesecima koji su pred nama, znajući da pandemija izazvana virusom Covid-19 još traje i da nije izvjesno kada će se završiti.

Pukovnik Napel je izrazio nadu da će realizacija aktivnosti iz ovogodišnjeg plana biti u značajnijem procentu u odnosu na prošlu godinu, ali da će se prilikom provođenja aktivnosti i u ovoj godini, prije svega voditi računa o sigurnosti i zdravlju, te da se neće poduzimati aktivnosti koje bi mogle dovesti do rizika od širenja virusa.

Istovremeno, naglašena je opredijeljenost Asocijacije ka saradnji sa MO i OSBiH i razmjeni znanja i iskustava i u narednom periodu.

Planom za 2021. godinu predviđena je realizacija 19 zajedničkih aktivnosti, a koje su podijeljene u četiri oblasti - protokolarne aktivnosti, posjeta jedinicama, prisustvo okruglim stolovima i brifinzima, te društvene, kulturne i vjerske aktivnosti.

Potpisivanju je prisustvovao pukovnik Joshua Magnusson, zamjenik vojnog atašea SAD-a u BiH i zamjenik doajena Asocijacije, kao i pukovnik Elmir Mahmutbegović, viši stručni saradnik za strane vojne atašee u BiH u Ministarstvu odbrane BiH, saopćeno je iz ovog ministarstva. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo