Kultura     | 21.01.2021. 14:05 |

Vijeće za znanost će se pokušati izboriti za veća izdvajanja

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Zadaci Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine bit će, između ostalog, kako je rekla predsjednica tog tijela Ljerka Ostojić i angažman na tome da se povećaju sredstva za znanstveni rad.

- Bio je cilj da do 2020. godine to izdvajanje bude jedan posto, ali bi trebalo biti i puno više - istakla je Ostojić podsjetivši da je prije 30 godina  BiH  izdvajala jedan i po posto za znanost, a da su sad ta izdvajanja ispod 0,1 posto.

Ostojić  koja se javnosti obratila nakon konstituirajuće sjednice Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine kazala je da je riječ o sjednici novog saziva Vijeća koje je osnovano još 2010. godine.

- Mislim da ćemo imati dobre rezultate s obzirom da Vijeće  čini 13 članova  - eminentnih stručnjaka i s obzirom na njihovo golemo iskustvo, te dobronamjernost i suglasnost  da ćemo svi raditi kao jedan zbog čega se nadam  iskreno  dobrim rezultatima. - kazala je predsjednica Vijeća za znanost BiH Ljerka  Ostojić.

Podsjećajući  da je Vijeće za znanost savjetodavno tijelo za Ministarstvo civilnih  poslova, kao i za  Vijeće ministra  BiH  istakla je značaj istraživanja, nastavno naučnog rada, izrade projekata, te navela da je  bitno pridobiti mlade stručne ljude da se educiraju - da rade na projektima.

-Trebamo ići naprijed i nekako ući u evropske prostore znanosti i obrazovanja - istakla je Ostojić dodavši  da se nada da će biti napravljen pomak u znanstvenim istraživanjima u BiH.

U narednom četverogodišnjem mandatu, dužnost u Vijeću za znanost Bosne i Hercegovine obavljat će akademik prof. dr. Ljerka Ostojić, akademik prof. dr. Drago Branković, prof. dr. Jasmin Velagić, dr. Aleksandar Maksimović, prof. dr. Enra Mehmedika-Suljić, doc .dr. Dražen Barbarić, prof. dr. Dušan Jokanović, prof. dr. Marija Čutura, prof. dr. Marijana Kapović-Solomun, prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Reuf Karabeg, prof. dr. Vesna Miljanović-Damjanović i prof. dr.  Esad Delibašić.

 Vijeće za znanost je najviše savjetodavno i stručno tijelo Ministarstva civilnih poslova BiH, te ima ulogu praćenja i unapređenja stanja u području znanosti i tehnologije u Bosni i Hercegovini. Sastavljeno je od najeminentnijih stručnjaka, najviših akademskih zvanja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana