Stranačke aktivnosti     | 21.01.2021. 14:10 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Alibabić, zastupnica u Skupštini USK, na današnjoj sjednici Skupštine nije podržala dnevni red. Sjednica, zbog neusvajanja dnevnog reda, nije ni održana. Alibabić čvrsto stoji iza svoje odluke da ne podrži dnevni red i obrazlaže je:

„Radi se o tome da se zastupnike pokušava dovesti u zabludu. Materijali su ili nepotpuni ili nečitki ili obiluju netačnim informacijama a u svakom slučaju dostavljaju se kasno. Održi se kolegij, predloži se dnevni red i pošalje, i onda tri dana pred sjednicu

stižu dopune, pa dan poslije ponovo, onda pred samu skupštinu, ali i na

samoj sjednici. Od prvobitno ustanovljenog dnevnog reda ne ostane ništa, jer se nerijetko te tačke koje su na vrijeme dostavljene i za koje su zastupnici pripremljeni povuku, a ostavlja im se da odlučuju o onome za šta se nisu pripremili. Ja sam na posljednjih pet-šest sjednica kritikovala ovakav način rada. S obzirom na to da moje kritike nisu uvažene, ne želim dalje da takav odnos prema Skupštini podržavam.“

Tek dva dana pred Skupštinu zastupnici i zastupnice su dobili izvještaj o izvršenju budžeta.

„Na prvoj stranici imate kardinalnu grešku - piše da se radi o izvještaju o izvršenju Budžeta USK za 2019. godine, a u obrazloženju stoji da je to izvještaj za 2020. godinu i da se u prilogu nalazi izvještaj za 2020. godinu. Stranice su skenirane naopako, sadržaj je dobrim dijelom nevidljiv i nečitak“, objašnjava Alibabić na konkretnom primjeru svoj stav.

Također navodi da se šalju i materijali koji nisu prošli sve potrebne procedure, čime se krše zakoni.

Sve to dovodi je do zaključka da: „Vladi trebaju samo ruke, ne i mišljenje zastupnika.“

U pozadini, međutim, Vlada pokazuje izuzetnu ažurnost kad je u pitanju rad za dobrobit njenih članova i ljudi bliskih njima: „Zapošljavanja ne prestaju, udovoljava se pojedincima, imenuju se savjetnici i objavljuju se i poništavaju konkursi kako se kome prohtije“, kaže Alibabić.

Kao primjer navela je poništavanje javnih poziva u Ministarstvu poljoprivrede za start-up projekte za mlade koji žele da se bave poljoprivredom i poništeni javni poziv za pomoć privredi: „Ova Vlada i tim poništavanjem konkursa uspjela je potaknuti mlade ljude i privrednike, ali na odlazak“, kategorična je Alibabić.

Stvara se privid rada i u vezi s gorućim problemima u USK: „Kad je riječ o Domu zdravlja Bihać, Vlada nam nudi samo informaciju o stanju u toj ustanovi. Svi vrlo dobro znamo kakvo je stanje, nama treba hitna odluka o izdvajanju dva-tri miliona KM za sanaciju tog stanja.“

Sve navedeno i još niz primjera nesavjesnog rada urušava dignitet Skupštine koji se može vratiti samo odlučnim NE. Alibabić ga je izgovorila. Ionako neizvjesna većina u USK ima priliku da razmisli da li će raditi u interesu građana i građanki ili se povući s pozicija za koje dosad nisu pokazali ni kompetencije ni odgovornost.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo