Svijet     | 21.01.2021. 17:04 |

Nema odgoda u vakcinaciji protiv COVID-19 u Bugarskoj

FENA Internet

SOFIJA, 21. januara (FENA) – Nema odgoda u vakcinaciji protiv COVID-19, izjavio je predsjedavajući bugarske Nacionalne radne grupe  za vakcinaciju, Krassimir Gigov, na brifingu za novinare u četvrtak. Od onih koji su izrazili spremnost za vakcinaciju, 46 posto liječnika, 23 posto medicinskih sestara i 19 posto ostalog bolničkog osoblja je vakcinisano.

Bogdan Kirilov, čelnike Bugarske agencije za lijekove, izjavio je kako se očekuje da 14.040 doza vakcine Pfizer/BioNTech stigne u narednoj sedmici. Nakon toga će uslijediti isporuka 83.000 doza u februaru i 104.000 doza u martu. Također bi 24.000 doza vakcine Moderna trebalo biti isporučeno do kraja marta.

Ukoliko se AstraZeneca vakcina odobri, Bugarska bi mogla dobiti stotine hiljada doza u martu, kazao je Kirilov.

Zaključno s 21. januarom, prosječno 20 posto bolničkih kreveta popunili su pacijenti od COVID-19 čije stanje nije komplicirano, i taj postotak je najviši u široj regiji Sofije i u samoj prijestonici, kazao je ministar zdravstva Kostadin Angelov.

Ukupna stopa popunjenosti u jedinicama intenzivne njege iznosi 43 posto, od kojih su najviše stope u regiji Sofije, Silistri, Lovechu i Vidinu.

Premijer Boyko Borissov pridružio se medicinskim specijalistima na brifingu, rekavši da će situacija biti nadzirana do 31. januara kada će biti donesena odluka o ublažavanju mjera.

Jedina kompromisna mjera koju su odobrili liječnici do sada je da učenici od petog do 12-og razreda mogu da se vrate nastavi u školi u okviru strogih planova, javila je bugarska državna novinska agencija BTA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo