Bosna i Hercegovina     | 22.01.2021. 10:06 |

Članovi delegacije PSBiH na prvom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovat će na prvom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će biti održano  u Strazburu od 25. do 28. januara. 

Dnevnim redom zasjedanja predviđen je izbor predsjednika i potpredsjednika PSVE, kao i verifikacija imenovanja članova komiteta PSVE. Na ovom zasjedanju bit će izabran i generalni sekretar PSVE, zamjenik generalne sekretarke Vijeća Evrope, kao i sudije u Evropskom sudu za ljudska prava iz Grčke i Švicarske.

Tokom drugog dana zasjedanja bit će obavljena rasprava o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i rasprava o restrikcijama rada nevladinih organizacija u zemljama članicama Vijeća Evrope.

Tokom zasjedanja parlamentarci će raspravljati i o etičkim, pravnim i praktičnim pitanjima u vezi sa vakcinom protiv Covid-19, kao i o diskriminaciji nad osobama sa hroničnim i dugotrajnim bolestima.

Očekuje se da će se parlamentarcima, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope, obratiti ministar vanjskih poslova SR Njemačke Heiko Maas, kao i generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović - Burić.

Zimsko zasjedanje PSVE, prvo nakon izbijanja pandemije virusa korona (Covid-19), bitće održano u hibridnoj formi, što znači da će jednom broju parlamentaraca biti omogućeno da direktno prisustvuju zasjedanju, dok će većina članova PSVSE, uključujući i sve članove Delegacije PSBiH, imati mogućnost da u radu sjednice učestvuju u online formatu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom