Bosna i Hercegovina     | 22.01.2021. 13:32 |

Sud BiH - Mahmuljin oglašen krivim za ratne zločine i osuđen na deset godina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu kojom je oglašen krivim za ratne zločine i osuđen na deset godina zatvora. 

Vijeće je optuženom za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva utvrdilo kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, a za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju od osam godina, te je primjenom zakonskih odredbi KZ bivše SFRJ, osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina.

Na osnovu odredbe člana 284. tačka c) ZKP BiH, optuženi je oslobođen optužbe da je radnjama u tačkama 1. c) i d) oslobađajućeg dijela izreke presude počinio krivično djelo ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 143. KZ bivše SFRJ, odnosno radnjama u tačkama 1. a), b), c) i d) oslobađajućeg dijela izreke presude krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ bivše SFRJ, a sve u vezi s članom 30. stav 2. istog Zakona.

Na osnovu odredbe člana 283. tačka b) ZKP BiH, prema optuženom je odbijena optužba da je radnjama u tački 2.k) potvrđene optužnice od 23.12.2015. godine počinio krivično djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SFRJ, u vezi s članom 30. stav 2. istog Zakona.

Sud je Mahmuljina oglasio krivim da je radnjama u tačkama 1.a), b), c) i d) osuđujućeg dijela izreke presude, počinio krivično djelo ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika – nečovječno postupanje, iz člana 143. KZ bivše SFRJ, koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni KZ-a RBiH i KZ SFRJ, radnjama u tačkama 1.b) i 2.a) osuđujućeg dijela izreke presude krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika – ubistvo iz člana 144. KZ SFRJ, radnjama u tačkama 1.a), b), c), d), 2.b), c), d), e), f), g), h), i) i j) krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika – nečovječno postupanje iz člana 144. KZ SFRJ, te radnjama u tački 2.k) osuđujućeg dijela izreke presude krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva – nečovječno postupanje iz člana 142. stav 1. KZ SFRJ, sve u vezi s članom 30. stav 2. istog Zakona.

- Optuženi Sakib Mahmuljin oglašen je krivim što je u svojstvu komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH, kao nadređena osoba, suprotno pravilima međunarodnog običajnog prava, kao i odredbama članova 86. i 87. Dopunskog protokola I iz Ženevske konvencije od 12. augusta 1949. godine o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba i zajedničkom članu 3. Ženevskih konvencija od 12. augusta 1949. godine, te Naredbi Predsjedništva RBiH o primjeni pravila međunarodnog ratnog prava u Oružanim snagama RBiH, u tačkama 1. a), b), c) i d) osuđujućeg dijela izreke presude, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnih djela ubistva i nečovječnog postupanja, jer je imao razloga da zna da se njemu podređeni pripadnici odreda El Mudžahidin spremaju učiniti takva krivična djela - navodi se u saopćenju.

Također, u tačkama 2. a), b), c), d), e), f), g), h), i), j) i k) osuđujućeg dijela izreke presude, optuženi je, kako je Sud utvrdio, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje spomenutih krivičnih djela ubistva i nečovječnog postupanja, "jer je znao da se njemu podređeni pripadnici odreda El Mudžahidin spremaju učiniti takva krivična djela i propustio je da preduzme nužne i razumne mjere da se kazne učinitelji spomenutih krivičnih djela ubistva i nečovječnog postupanja, jer je znao da su njemu podređeni pripadnici odreda El Mudžahidin učinili spomenuta krivična djela".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu