Bosna i Hercegovina     | 22.01.2021. 13:42 |

Primjena novog Zakona o inspekcijama USK počinje 26. januara

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 22. januara (FENA) - Primjena novog Zakona o inspekcijama Unsko-sanskog kantona počinje od 26. januara, potvrđeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Apostrofirano je da će novim zakonskim odredbama koje je u prošloj godini usvojila Skupština USK biti omogućeno efikasnije djelovanje inspekcijskog organa na terenu, odnosno funkcionalno i organizirano djelovanje Kantonalne inspekcije kao samostalnog organa uprave.

- Neophodna je bila izmjena starog zakona, koji je u primjeni uz neznatne izmjene bio skoro deset godina. Taj zakon nije bio usaglašen sa Zakonom o inspekcijama Federacije BiH, kao ni sa Zakonom o državnoj službi USK, tako da ovim otklanjamo brojne probleme s kojima smo se susretali. Novim zakonskim rješenjem povećat će se i prihodi u Budžetu Unsko-sanskog kantona, jer je napokon omogućena primjena kantonalnih propisa kojima je ta oblast uređena - ustvrdio je direktor Kantonalne uprave za inspekcije poslove USK Šerif Kosatica.

Novim zakonom precizno je definisano preventivno djelovanje inspektora, postupanje sa oduzetim predmetima i robom, te zatvaranje (pečaćenje) subjekta nadzora koji obavlja djelatnost bez rješenja nadležnog organa. Pojašnjeno je da inspektor sada, u skladu sa novim Zakonom, može na licu mjesta zabraniti rad subjektu nadzora i izvršiti pečaćenje poslovnih prostorija, ako on obavlja djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, radi u suprotnosti s odobrenjem, te ukoliko ne posjeduje dokumentaciju kojom potvrđuje da ispunjava minimalne tehničke i druge uslove za obavljanje odobrene djelatnosti.

- Ako se prilikom inspekcijskog nadzora kod istog subjekta utvrdi više od dva prekršaja, inspektor će izreći upravnu mjeru privremene zabrane rada u trajanju od sedam dana. U ponovljenom slučaju izriče se privremena zabrana rada u trajanju od 30 dana, te u svakom narednom slučaju zabrana rada u trajanju od 60 dana, što je također novina - dodao je Kosatica.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK uskoro će izraditi i poseban Priručnik o praktičnom provođenju inspekcijskog nadzora, a istaknuto je i kako su podaci i tekst novog zakona dostupni i na zvaničnoj internet stranici.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'