Bosna i Hercegovina     | 22.01.2021. 14:28 |

Konstituirajuća sjednica SO Novo Goražde bez prisustva odbornika SDA i SNSD-a

FENA Elma Geca

NOVO GORAŽDE, 22. januara (FENA) - Sedam odbornika SDS-a, NDP-a, DEMOS-a, DNS-a, SDP-a i Ujedinjene Srpske, od ukupno 13 koliko broji lokalni parlament, održali su danas konstituirajuću sjednicu Skupštine opštine Novo Goražde (RS), bez prisustva odbornika SNSD-a i SDA koji su činili većinu u prethodnom sazivu i koji su sjednicu zakazali za 25. februar.  

Odbornici nove većine danas nisu mogli ući u skupštinsku salu koja je bila zaključana te su sjednicu održali van zgrade općine, u sali Tvornice žice.

Za predsjedavajućeg Skupštine opštine izabran je Medin Džafović iz SDP-a, dok je Boris Gavrilović iz SDS-a imenovan za njegovog zamjenika.

-Ovo zaključavanje sale pravo je lice načelnice opštine i SNSD-a i SDA, jer su time pokazali nepoštovanje prema nama koji smo na demokratski način izabrani u SO Novo Goražde - kazao je  Gavrilović.

Džafović smatra da je onemogućavanje održavanja sjednice, od strane SNSD-a i SDA, klasičan primjer opstrukcije pri implementaciji izbornih rezultata.

- Ovo su sve uradili iz dobro poznatih razloga, a to je da istekne ovih 90 dana za formiranje vlasti kako bi oni kasnije uveli neku vrstu prinudne uprave ili već šta su planirali - mišljenja je  Džafović.

Predsjedavajući SO iz prethodnog saziva Ibrahim Drljević iz SDA smatra da je današnje zasjedanje odbornika šest političkih partija nelegalno i u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a

-Oni se stalno pozivaju na tu većinu od sedam odbornika. Većina se sa potpisima prezentuje na konstiturajućoj sjednici koja ja zakazana za 25. februar koja je zakazana u skladu sa zakonom i poslovnikom i najavljena 13. januara, manje od mjesec nakon preuzimanja mandata - kazao je Drljević.

Upitno je da li će biti kvoruma za održavanje sjednice koju su zakazali SNSD i SDA za ponedjeljak jer iz nove skupštinske većine navode da je konstituirajuća sjednica održana danas.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana