Bosna i Hercegovina     | 22.01.2021. 14:50 |

'Srce za djecu' - Nutricionistički projekt za djecu oboljelu od raka

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka' pokrenulo je projekt 'Nutricionistička podrška djeci oboljeloj i liječenoj od raka', koji ima za cilj pomoći djeci i roditeljima da nauče šta je to zdrava ishrana, kako da poboljšaju životne stilove te kako da se riješe loših prehrambenih navika.

Nakon detaljnih pregovora i dogovora s ljekarima i nutricionistima, došli su do plana i programa za taj projekt. Uključuje izradu individualnog plana prehrane i praćenje djece. Namijenjen je za djecu koju su roditelji prijavili, kroz set usluga Udruženja, kod nutricionistkinje doc.dr. Marizele Šabanović. Započinje inicijalnim mjerenjem tjelesnih parametara u ordinaciji nutricioniste mr. Tarika Zolotića, na InBody 570 mašini. Drugi dio projekta uključuje šest grupnih nutricionističkih radionica o ishrani, za roditelje - članove Udruženja 'Srce za djecu'.

Za kraj projekta planirana je izrada nutricionističkog priručnika, koji će biti izvor informacija i poslužiti roditeljima djece oboljele od raka koji imaju dvojbu kako zdravo hraniti dijete.

- Sve to ne bi bilo moguće bez našeg donatora Fondacije uposlenika VKR Grupe, na prijedlog Velux Bosna i Hercegovina, koji je osigurao 10.000 KM za taj projekt - navode iz Udruženja.

Podsjećaju da se, kad počne liječenje djeteta oboljelog od raka, životni stil mijenja. Potrebno je posebnu pažnju posvetiti ishrani te isto tako nastaviti nakon završetka liječenja. Primijetno je, poslije liječenja, djeca postaju sklonija debljanju, često imaju problema s povećanom tjelesnom težinom.

- Upravo iz tih ali i mnogih drugih razloga, te problema s kojima se suočavaju djeca oboljela od raka, tokom i nakon liječenja, Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ pokrenulo je projekt 'Nutricionistička podrška djeci oboljeloj i liječenoj od raka' koji kreće u januaru i trajat će godinu dana - navodi 'Srce za djecu oboljelu od raka'.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana