Bosna i Hercegovina     | 22.01.2021. 16:56 |

Intenziviranje saradnje Ministarstva odgoja i obrazovanja KS i UNICEF-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Intenziviranje saradnje Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo i UNICEF-a, s ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja i obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo, bio je povod današnjeg sastanka ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota - Muminović s predstavnicima ove organizacije Sanjom Kabil i Lamijom Landžo.

Tokom sastanka akcent je stavljen na partnerski rad resornog ministarstva i UNICEF-a, a posebno kada su u pitanju projekti vezani za izradu inkluzivnog obrazovanja, unapređenje digitalnih kompetencija nastavnika, kao i rješavanje pitanja obrazovanja djece koja nisu u uključena u sistem.

Bilo je riječi i o aktivnostima koje je potrebno poduzeti kako bi se implementirala inicijativa projekta "LearnIn" u Kantonu Sarajevo.

Kako je pojašnjeno, "LearnIn" je vrsta pomoći za odvijanje obrazovnog procesa, koju je razvio UNICEF u partnerstvu s Univerzitetom u Cirihu i LabXchange inicijativom. Osnovni cilj ovog projekta je omogućiti platformu za uvođenje i unapređenje tzv. "blended" učenja koje podrazumijeva kombinacije klasičnog i online učenja.

Na ovaj način bi se olakšalo stvaranje kvalitetnih, personaliziranih i kulturološki relevantnih puteva učenja zasnovanih na visokokvalitetnom sadržaju i pedagogiji. U to je uključen UNICEF-ov modul za inkluzivno obrazovanje, lokalni i drugi materijali, te resursi otvorenog koda, koji bi potaknuli saradnju i zajedničku praksu u digitalnom okruženju, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

Kako je najavljeno, planirano je da se ova inicijativa nastavi razvijati, te će se s tim u vezi poduzeti svi potrebni koraci i aktivnosti za njenu implementaciju u Kantonu Sarajevo.

- Potencijal međunarodne saradnje i dostupnih resursa potrebno je iskoristiti u cilju razvoja i unapređenja kvalitete obrazovanja i obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo. Također, potrebno je da se dodatno osnaži školski menadžment, razrednici i nastavnici koji su ključni u navedene procese - poručila je ministrica Hota – Muminović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'