Svijet     | 22.01.2021. 20:11 |

Trudeau: Nova era odnosa Kanade i SAD-a

FENA Internet

OTTAWA, 22. januara (FENA) - Premijer Justin Trudeau naglasio je zajednički stav koji Kanada i Sjedinjene Države dijele uoči njegovog prvog telefonskog poziva s novim američkim predsjednikom Joeom Bidenom u petak navečer, dodajući da je to početak "nove ere" za dvije zemlje.

Kanadski premijer Trudeau, koji je i ranije govorio u korist pobjede Bidena, rekao je da želi okrenuti novu stranicu u odnosima sa SAD-om.

Trudeau će biti prvi strani lider koji će razgovarati s Bidenom od inauguracije u srijedu.

- Spremni smo sarađivati rame uz rame (sa Sjedinjenim Državama) kako bismo pobijedili COVID-19 i obnovili ekonomiju od koje će svi imati koristi - rekao je Trudeau novinarima, prenosi Reuters.

- Sigurno će biti izazova... Sada započinjemo novu eru kanadsko-američkog prijateljstva i rada - rekao je.

Biden je potpisao i uredbu o otkazivanju projekta naftovoda Keystone XL, koji je Obama u novembru 2015. odbio iz ekoloških razloga nakon sedam godina procjene, ali koji je odobrio Donald Trump po preuzimanju dužnosti. Riječ je o naftovodu kojim je planirano da sirova nafta iz Kanade bude dostavljana do rafinerija u Teksasu.

Ovo prijeti da naruši Trudeauove napore u obnavljanju i poboljšanju odnosa sa SAD-om.

- Svoju zabrinutost za posao i egzistenciju u Kanadi, posebno na zapadu zemlje, izrazit ću direktno u razgovoru s predsjednikom Bidenom - rekao je Trudeau.

Ali Trudeau je također naveo niz područja u kojima dvije zemlje mogu imati bolju saradnju, uključujući stvaranje novih radnih mjesta, borbu protiv klimatskih promjena i pobjedu nad COVID-19.

- Mnogo smo više usklađeni i svjesni smo rada koji treba obaviti kako bismo pružili mogućnosti svima dok gradimo bolju budućnost - rekao je Trudeau.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti