Sport     | 23.01.2021. 13:53 |

Delić najavio podršku organizaciji 53. EFNS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je podršku organizaciji 53. Evropskog šumarskog takmičenja u nordijskim disciplinama (EFNS), koje će biti održano narednog mjeseca na nordijskim stazama Velikog polja na planini Igman kod Sarajeva.

Podrška takmičenju čiji će domaćini biti Sarajevo i Igman najavljena je u petak na sastanku Delića s predstavnicima Organizacionog odbora koji su naglasili da EFNS ima tradiciju dužu od 50 godina.

- Projekt organizacije 53. EFNS-a bit će podržan od Vlade Kantona Sarajevo kao manifestacija od javnog interesa za Kanton i državu Bosnu i Hercegovinu - istaknuo je Delić.

Jedan od ciljeva projekta jeste vraćanje olimpijskog sjaja Igmanu izgrađenom infrastrukturom za potrebe EFNS-a, tj. olimpijskih disciplina biatlona i skijaškog trčanja.

- Namjera nam je da naš Igman ponovno postane prepoznatljiv kao jedan od najmodernijih olimpijskih sportskih centara ove namjene, na kojem bi se nakon ovog sportskog događaja organizirala međunarodna i domaća takmičenja te podstakao razvoj ovih zimskih sportova - naveo je Delić.

Na sastanku je rečeno da se značaj održavanja EFNS-a na Igmanu ogleda i u promociji zimske turističke ponude u Kantonu Sarajevo, ali i u direktnoj koristi za turistički sektor zbog najavljenog sigurnog dolaska više od 1.000 turista, sportista i drugih učesnika ove sedmodnevne sportske manifestacije.

Delić je najavio da će Ministarstvo privrede biti na raspolaganje organizatorima u punom kapacitetu te ih obavijestio da je novac za podršku organizaciji događaja planiran u budžetskim stavkama za 2021. godinu, saopćeno je iz Press službe KS.  

Takmičenje EFNS prvi put je održano 1969. godine u Todtnau - Shwarzwaldu u Njemačkoj.

Okuplja oko 1.000 učesnika, a osim sportskog dijela, organizatori prirede stručne seminare i stručno- turističke ekskurzije, kao i posjete kulturno-historijskim znamenitostima zemlje i grada domaćina.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo