Stranačke aktivnosti     | 23.01.2021. 20:21 |

Saopćenje za javnost BH BLOK Mostar

FENA Saopćenje

BH BLOK Mostar

 

Poštovani,

S obzirom na poziv na razgovore koji smo dobili od strane Koalicije za Mostar na temu 'Zajednički prioriteti u radu Gradonačelnika i Gradskog vijeća' obavještavamo predstavnike Koalicije i sveukupnu javnost da mi u BH Bloku ne možemo prihvatiti predloženi termin za razgovore.

Iako smo spremni na razgovore sa svim političkim akterima koji će participirati u Gradskom vijeću Mostara smatramo da eventualni razgovori moraju biti bolje pripremljeni s jasnim pregovaračkim timovima.

Personalni sastav pregovaračkih timova svih političkih subjekata mora biti jasno definiran i prihvatljiv svim političkim subjektima, zbog inkriminacije pojedinih vijećnika u izbornom procesu, inače nećemo biti u mogućnosti sudjelovati u bilo kakvim razgovorima. Predlažemo da okosnica tih razgovora budu nositelji gradskih lista političkih subjekata koji participiraju u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Ovim putem zahtijevamo da se poziv za pregovore osim na adrese SDP-a, NS-a, šalje i na adresu našeg partnera PMP-a, budući da ćemo zajednički djelovati u pregovorima.

Također, napominjemo da ćemo sa zanimanjem pratiti kako će se predstavnici SDA i HDZ ponašati u federalnom parlamentu kada je u pitanju usvajanje amandmana Lane Prlić i Anera Žuljevića kojima se pitanje usvajanja budžeta vraća tamo gdje mu je i mjesto – u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Smatramo da novi gradonačelnik ili gradonačelnica mora imati pravo predložiti budžet, a ne da postanu referent platnih naloga nakon što gradski proračun umjesto Gradskog vijeća Mostara usvoji Parlament Federacije BiH.

Ishod procedure koja se ovih dana odvija u Parlamentu FBiH bit će bitna odrednica o tome kako će i na koji način BH Blok razgovarati s ostalim političkim subjektima u Mostaru.

Zbog toga, predlažemo da sačekamo ishod tog postupka te nakon toga organiziramo zajednički sastanak tri najzastupljenije političke opcije (BH Bloka, SDA i HDZ-a BiH) u Gradskom vijeću Grada Mostara koji, ako postoji dobra volja, mogu osigurati funkcionalnu gradsku administraciju.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana