Ekonomija     | 24.01.2021. 12:06 |

Pandemija snažno pogodila autoprijevozničke tvrtke

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 24. siječnja (FENA) - Pandemija koronavirusa uzdrmala je gotovo sve segmente ekonomije, a posebice su pogođene pojedini sektori gospodarstva među kojima i autoprijevozničke tvrtke.

Po riječima direktor tvrtke "Ćićko commerce" iz Tomislavgrada te člana Predsjedništva odbora Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom prijevozu putnika Ivana Kovačevića, restriktivne mjere koji su se počele uvoditi na proljeće prošle godine stvorile su velike probleme u prijevozu putnika.

- Nakon što su u lipnju prošle godine ponovno otvorene autobusne linije broj putnika znatno se smanjio, a posebno se to odnosi na međunarodni prijevoz putnika. Zbog toga je otkazano puno redovitih i izvanrednih linija, a prema nekim procjenama gubici u našoj tvrtki u 2020. godini iznosili su oko 60 posto - kazao je Kovačević.

Za ilustracija Kovačević navodi kako je nedavno na jednoj od međunarodnih linija iz Njemačke bilo samo troje putnika.

Pored redovitih troškova dodatno opterećenje za autoprijevozničke tvrtke u vrijeme epidemije predstavljaju sanitarne mjere kojih se moraju pridržavati. Tako se nakon svake vožnje kompletan prostor autobusa mora dezinficirati.

- Troškovi su veliki, a s druge strane prihodi padaju i upitno je što će biti nakon epidemije. Morat ćemo nešto mijenjati kako bismo ostali u poslu i zadržali 63 radna mjesta. Reduciranje broja linija svakako je jedna od mjera - dodao je Kovačević.

Federacija BiH i općina Tomislavgrad osigurala su određenu financijsku pomoć u 2020. godini, a autoprijevoznici nadaju se da će se to nastaviti i u ovoj godini.

- Od Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dobili smo financijsku pomoć kao korisnik sektora javnog cestovnog prijevoza putnika. Međutim ta pomoć još 'nije legla' na naše račune – kazao je na kraju direktor tvrtke "Ćićko commerce" Ivan Kovačević.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo