Svijet     | 25.01.2021. 13:06 |

Rutte nazvao proteste u Nizozemskoj kriminalnim nasiljem

FENA Internet

DEN HAAG, 25. januara (FENA) – Nizozemski premijer Mark Rutte  u ponedjeljak je osudio nemire širom zemlje tokom proteklog vikenda kada su demonstranti napali policajce i podmetali požare bijesni zbog policijskog sata uvedenog tokom noćnih sati, nazivajući ih “kriminalnim nasiljem”.

Policija je saopćila da je na stotine ljudi uhapšeno nakon incidenata koji su izbili u subotu navečer i trajali su do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak, uključujući i one u kojima su demonstranti bacali kamenice i zapalili su stanice za testiranje na COVID-19.

-  To nema nikakve veze s protestima, to je kriminalno nasilje, i mi ćemo ga tretirati kao takvo - izjavio je Rutte novinarima pred svojim uredom u Den Haagu.

Škole i prodavnice s robama koje nisu od ključnog značaja zatvorene su u Nizozemskoj od sredine decembra, nakon zatvaranja barova i restorana dva mjeseca ranije.

Rutteova vlada uvela je policijski sat kao dodatnu mjeru od subote, iz straha da bi britanska varijanta virusa uskoro mogla dovesti do povećanja broja slučajeva zaraze.

U Nizozemskoj je do sada registrovano 13.540 preminulih od COVID-19 i 944.000 zaraženih.

Policijski sindikat NPB saopćio je da bi mogli izbiti novi protesti dok građani postaju sve nezadovoljniji višemjesečnim lockdownom.

- Nismo prošli kroz ovakvo nasilje u 40 godina – izjavio je zvaničnik sindikata Koen Simmers za  televizijski program Nieuwsuur.

Policija je koristila vodene topove, pse i konjicu kako bi rastjerala demonstrante u centru Amsterdama u nedjelju popodne. Skoro 200 ljudi, od kojih su neki bacali kamenice i pirotehnička sredstva na policajce, uhapšeno je.

U južnom gradu  Eindhovenu, pljačkaši su upadali u prodavnice i na željezničku stanicu i palili su bicikle.

Kada su policajci poručili demonstrantima da krše aktuelna pravila u borbi protiv koronavirusa, “oni su se latili oružja i odmah su napali policajce”, izjavio je  gradonačelnik Eindhovena John Jorritsma, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo