Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 14:39 |

Sjednica Skupštine BPK nije održana zbog nedostatka kvoruma

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. januara (FENA) - Aktuelna politička situacija u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde bila je jedina tačka dnevnog reda na vanrednoj sjednici kantonalnog parlamenta koja je bila zakazana za danas.

Sjednica koju je inicirala opozicija nije održana zbog nedostatka kvoruma, a u skupštinskoj sali pojavilo se samo sedam poslanika, Liberalne stranke (LS), SDP-a, Naše stranke i dopredsjedavajuća Skupštine iz DF-a Edita Velić.

„Sedam poslanika nije dovoljno za kvorum potreban za zasjedanje, ali mi nećemo odustati od namjere da probleme koji tište građane BPK vratimo u skupštinske klupe“ - kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović.

Prijetnje, ucjene, netranspareentnost u trošenju budžetskih sredstava kao i pritisci na komisiju za prijem policijskih službenika, samo su neke od tema o kojima se danas trebalo raspravljati.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća proteklih dana  policijskom komesaru prijavila je, kako tvrdi, prijeteće poruke od dopredsjedavajuće Skupštine Edite Velić, a nakon njenih navodnih pritisaka za konkurs u Centru za socijalni rad na kojem bi se trebao zaposliti brat dopredsjedavajuće Skupštine.  

„Te poruke sam dostavila komesaru i oni će ih analizirati. Što se mene tiče, poruke su takvog sadržaja da ja zaključujem da su one prijetnja mojoj porodici i mojoj djeci“ - izjavila je premijerka BPK-a.

Dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić tvrdnje premijerke odbacuje.

„Nisam prijetila i to su konstrukcije premijerke. Kao što znate konkurs nije raspisan i moj brat je nezaposlen. To premijerka radi zato što joj smeta istina koju ja iznosim“ - istakla je Velić.

Obzirom da su se u javnosti pojavile priče o namještanju konkursa za prijem kadeta u MUP i tvrdnje da se već znaju imena kandidata koji će biti primljeni, iz Kluba poslanika SDA danas su saopćili da je njihovo opredjeljenje poštivanje i ostvarivanje osnovnih principa demokratije i vladavine prava.

„U tom smislu, a u kontekstu navoda da je narušen integritet procedure upošljavanja novih policijskih službenika, traži se od svih relevantnih institucija da poduzmu nadležne aktivnosti u cilju otklanjanja svakog osnova koji narušava pomenuti proces“ - navode iz SDA.

Klub poslanika ove stranke osudio je, kako su naveli, sve učestalije napade na kadrove SDA koji su nosioci izvršnih i zakonodavnih funkcija u BPK-a naglasivši kako je to posebno neprihvatljivo od koalicionih partnera koji participiraju i koriste funkcije u vlasti, a teret odgovornosti prebacuju na druge koalicione partnere, u ovom slučaju SDA

„SDA u potpunosti stoji iza svojih kadrova i smatra da poduzimaju značajan broj kvalitetnih aktivnosti u ovim izuzetno teškim i složenim društvenim i političkim prilikama“ - poručio je Klub poslanika SDA u Skupštini BPK-a.

Na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine BPK Goražde dogovoren je novi termin za vanredno zasjedanje kantonalnog parlamenta, a sjednica je zakazana za ponedjeljak 1. februara u 10 sati.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana