Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 14:42 |

Grad Goražde nastavlja stipendiranje studenata

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. januara (FENA) – U Gradskoj upravi Goražde danas su potpisani ugovori o dodjeli stipendija za akademsku 2020/2021. godinu, studentima koji su stipendisti Grada Goražde.

Ugovore sa sedamnaest studenata koji su redovno upisali narednu godinu i time ostvarili pravo na stipendije, potpisao je gradonačelnik Ernest Imamović.

Studentica završne godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Merima Bečić istakla je da je stipendija jedan vid motivacije.

- Stipendista sam već tri godine i stipendija koju dobijamo od našeg grada je jedan vid motivacije za nas studente, kako bismo priveli kraju naše studije i vratili se u naš grad, te stečeno znanje uložili u  ovu zajednicu – kazala je Bečić.

Student III godine Muzičke akademije u Sarajevu Safet Bučo naglasio je značaj dobijanja stipendije za nastavak školovanja.

 -Ova stipendija mi mnogo znači, znači za sve studente i u ime svih studenata zahvaljujem prvenstveno Gradskoj upravi koja je našla sredstva i finansira sve studente koji su u potrebi. Moj naum je da se po završetku studija vratim u Goražde, definitivno to imam u planu i mislim da svi treba tako da razmišljamo - kazao je Bučo.

Pomoćnik gradonačelnika za društvene djelantnosti i opću upravu Sanid Zirak naglasio je da će pored ovih 17 stipendija, putem javnog poziva u ovoj akademskoj godini biti dodjeljen i određen broj stipendija studentima koji studiraju fakultete koji su deficitarni kadar za Goražde.

- Danas su potpisani ugovori sa našim dosadašnjim stipendistima koji su dali redovno uslove za upis slijedeće godine studija. Radi se uglavnom o deficitarnim fakultetima i usmjerenjima, arhitekturi, mašinstvu, građevini, saobraćaju, elektrotehnici, jezicima, anglistici, germanistici. Nakon usvajanja gradskog budžeta uslijedit će javni poziv za nove studente, zavisno od iznosa sredstava, a naša namjera je da stipendiramo još 15 do 20 studenata - kazao je Zirak.

Napomenuo je da su strateška opredjeljenja gradske administracije pružati finansijsku podršku studentima.

- Na taj način im pomažemo da privedu kraju svoje studije i kako bi se danas-sutra svojim potencijalom stavili u funkciju razvoja naše lokalne zajednice. Stipendije se kreću u rasponu od 150 do 200 KM. Gradska uprava je svih osam mjeseci za prethodnu godinu ispoštovala spram studenata i stipendije su bile redovne – kazao je Zirak.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu