Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 16:04 |

Vlada Brčkog dala suglasnost za nabavu dodatnih 48.000 doza cjepiva

FENA Saopćenje

BRČKO, 25. siječnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH u ponedjeljak je na prvoj izvanrednoj sjednici usvojila Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za pokretanje postupka izravne nabave dodatne količine cjepiva, a riječ je o 48.000 doza.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić kazao je da će ta količina cjepiva odgovarati za potrebe 24.000 stanovnika Distrikta.

"Vlada je koncem prošle godine uplatila kompletan avans u vezi s nabavom 32.000 doza cjepiva. Pored toga, mie odlučili i za pokretanje izravne nabave dodatne količine cjepiva - 48.000 doza za 24.000 stanovnika Distrikta. Kada zbrojimo sva ta cjepiva, mišljenje medicinske struke s područja Distrikta jeste da će to odgovarati potrebama stanovništva", istaknuo je Šadić.

Po njegovim riječima, danas usvojenim Zaključkom naloženo je "Zdravstvenom centru Brčko" Brčko distrikta BiH da realizira cijepljenje u skladu s planom cijepljenja koji bi trebao biti predložen do konca tjedna i proslijeđen na razmatranje i usvajanje Vladi i Stožeru za zaštitu i spašavanje.

Šadić je istaknuo kako mogu isključivo vršiti nabavu onih cjepiva za koju dobiju suglasnost Europske agencije za lijekove kao i agencije na razini BiH.

On je podsjetio da je na temelju zapovijedi zapovjednika Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH izvršena i nabava hladnjaka.

"Taj postupak treba biti finaliziran do konca ovoga tjedna. Nakon toga, mi ćemo biti kompletirani da primimo sva ta cjepiva jer, podsjećam, određene vrste cjepiva zahtijevaju da budu skladištene na - 70 ili - 80 stupnjeva. Već bismo s 10. veljače ove godine bili spremni za prijam prvih doza cjepiva iz kontingenta COVAX", naglasio je Šadić.  

Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici usvojila je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Zdravstvenom centru Brčko za realizaciju projekta rekonstrukcije četiri lifta.

Šadić je kazao da se ovim omogućava da se krene u rekonstrukciju i zamjenu tri postojeća lifta u zgradi bolnice kao i lifta koji je se nalazi u sklopu Grudnog odjela.

Na izvanrednoj sjednici Vlada je razmatrala informacije u svezi s nabavkom testova za detekciju nukleinske kiseline SARS-COV-2 iz nazofaringealnog brisa kompatibilnih s PCR uređajem te na temelju prijedloga Odjela za zdravstvo i ostale usluge donijela zaključak kojim Vlada Brčko distrikta BiH daje suglasnost i nalaže Odjelu za zdravstvo i ostale usluge i Direkciji za financije Brčko distrikta BiH realizaciju i plaćanje preostalog dijela obveza. 

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je izdvajanje novčanih sredstava u iznosu od po 30.000 KM u svrhu pomoći općini Kostajnici, Republika Srpska, i Republici Hrvatskoj za obnovu grada Petrinje zbog stradanja tijekom potresa.

Članovi Vlade usvojili su i Nacrt pravilnika o postupku investiranja raspoloživih novčanih sredstava, praćenja i izvještavanja o izvršenim investiranjima. Pravni temelj za donošenje ovoga Pravilnika je Zakon o proračunu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Ova materija do sada nije bila regulirana nijednim podzakonskim aktom te su se stupanjem na snagu Zakona o proračunu u prosincu 2019. godine stvorile pretpostavke za izradu podzakonskog akta kojim se detaljno uređuje oblast investiranja neangažiranih raspoloživih novčanih sredstava u više vrsta investiranja, pojedinosti postupka investiranja, praćenje i izvještavanje o izvršenim investiranjima.

Na prijedlog Direkcije za financije usvojen je i Pravilnik o obliku, sadržaju, načinu sačinjavanja, rokovima predaje izjave o fiskalnoj odgovornosti i rokovima izvještavanja, a spomenuti Pravilnik također je proistekao iz novog Zakona o proračunu Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o sadržaju i načinu izrade proračuna za građane Brčko distrikta BiH. Proračun za građane omogućit će javnosti potpuni uvid u projekcije raspoloživih proračunskih sredstava, predloženu odnosno utvrđenu namjenu te potaći aktivno sudjelovanje građana kako u procesu planiranja tako i u procesu raspodjele proračunskih sredstava.

Na prijedlog Odjela za obrazovanje usvojene su Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dopunama Pravilnika o postupku rada povjerenstva koje ispituje uvjete za osnivanje i početak rada i obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja s područja Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o vrsti i visini naknade za rad Povjerenstva stručnjaka za provedbu postupka akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Brčkom, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo