Regija     | 25.01.2021. 16:16 |

Novinari odgovorni da predstave drugu stranu priče o Romima, ne samo stereotipe

FENA Lejla Nuhanovic

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) organizovalo je danas webinar pod nazivom "Odgovorno izvještavanje o inkluziji Roma“ u sklopu projekta Integracija Roma 2020.

Ovaj projekat se finansira uz podršku Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo.

Webinar je otvorio Orhan Usein iz RCC-a, naglasivši važnost uloge medije u objektivnom predstavljanju situacije s romskom populacijom i inkluzije ove osjetljive kategorije društva.

Asim Bešlija, nezavisni novinar koji drugo vremena izvještava o Romima i njihovim problemima, govorio je o predrasudama s kojima se Romi susreću u našem društvu.

- Trebamo se pitati zašto mislite da bi neko izabrao da živi kao oni, da skuplje smeće, ili željezo i na taj način zarađuje za život. To je ključ u borbi protiv predrasuda o romskoj populaciji - kazao je Bešlija.

Naglasio je da je od esencijalne važnosti poštovati etički kodeks novinarstva i da "svako od nas ima odgovornost da bez predrasuda izvještava o ovoj populaciji.“

Stephan Müller iz Centralnog vijeća njemačkih Sinta i Roma govorio je o "antigypsismu“, što je historijski konstruisan termin koji, pojasnio je, opisuje postojani kompleks uobičajenog rasizma protiv društvenih grupa identifikovanih pod stigmom "ciganin" ili drugim srodnim terminima.

Müller je kazao da je rasizam glavni uzrok njihovog položaja, a ne posljedica toga.

Govoreći o tome tome zašto su Romi izolovana grupa kada se govori o ljudskim pravima među grupama koje su pretrpile velike žrtve tokom Drugog svjetskog rata, Müller je kazao da su se Romi krili i stidjeli svih zlodjela koji su pretrpili.

- Oni bi čak u ljetnim mjesecima nosili duge majice da niko ne bi vidio brojeve iz koncentracionih logora tetovirane na njihovim podlakticama - kazao je on.

Naglasio je da je rasizam duboko ukorijenjen protiv Roma zbog njihovog dugogodišnjeg društvenog položaja, posebno podcrtavajući važnost obrazovanja, ali i mogućnost zaposlenja Roma.

- Mora se omogućiti zapošljavanje Roma jer će to najviše podstaći njihovu inkluziju u društvo. Čak i da im se obezbijedi obrazovanje, na srednjoškolskom i univerzitetskom nivou, ako ne mogu naći posao, to neće biti dovoljno - kazao je on.

Jedan od rijetkih romskih novinara i snimatelja Jake Bowers govorio je o svom radu za brojne britanske medije, uključujući BBC, te o ophođenju medija u Britaniji prema Romima i usputnom rasizmu koji je često prisutan u medijima.

Naglasio je da su mnoge poznate ličnosti, poput Charlieja Chaplina romskog porijekla, ali da uprkos tome postoje brojne predrasude o tome da su Romi "lijeni, glupi i nomadi".

Novinari imaju odgovornost da predstave drugu stranu priče o Romima.

- Moramo shvatiti da treba predstaviti i drugu stranu priče, a ne samo stereotipe. Mediji imaju ne samo ulogu izvještavanja nego i ulogu obrazovanja - kazao je Bowers.

Na upit FENA-e o tome kako riješiti problem nedostatka srednjeg i visokog obrazovanja u romskim zajednicama, Bower je kazao da lično poznaje osobe koje su se borile protiv sistema i koji su uspjeli završiti i srednju školu i univerzitete.

- Ti ljudi moraju dobiti svoj medijski prostor kako bi ispričali svoju priču i na taj način podstakli osobe iz svoje zajednice da idu njihovim stopama - kazao je on.

Na kraju webinara, moderatorica Milica Pesić iz Media Diversity Instituta najavila je da će događaj sa istom temom biti održan uživo čim epidemiološki uslovi to budu omogućili.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta