Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 16:26 |

Novalić najavio značajniju podršku Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

DRVAR, 25. januara (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas u Drvaru da su ta opština, te susjedne Glamoč i Bosansko Grahovo ugrožene i nisu ekonomski održive, i da šira zajednica treba da im pruži više podrške. 

Nakon sastanka s načelnicima ove tri opštine Novalić je naveo da te lokalne zajednice imaju skoro identične probleme s izbjeglicama, ekonomijom, infrastrukturom i održavanjem budžeta. 

- Razmatrali smo kako više pomoći ovim opštinama, mada pomoć nije izostajala ni dosad, i zaključili smo da ćemo morati usvojiti asimetričan pristup podršci opštinama u Federaciji kako bi one nerazvijene dobijale više - rekao je Novalić.

Dodao je da je danas dogovoreno da sačine listu prioriteta u svakoj oblasti i da bude održan novi sastanak za nekoliko mjeseci i određeno kako odgovoriti na te probleme.

- Ukoliko budu osmišljeni dobri projekti podrška može iznositi i do 700.000 KM po opštini - precizirao je Novalić.

Načelnica Opštine Drvar Dušica Runić naglasila je da te opštine, koje spadaju u najnerazvijenije u BiH, trebaju jačati saradnju sa svim nivoima vlasti i da se nada da će ti nivoi u budžetu pronaći sredstva da ih podrže.

Načelnik Opštine Glamoč Nebojša Radivojša izjavio je da je usaglašeno da se zajednički pokuša pomoći da se održi život u tim lokalnim zajednicama, te da se nada uspješnoj saradnji. 

Po riječima načelnika Opštine Bosansko Grahovo Uroša Đurana, održan je vrlo koristan sastanak na kojem su premijeru predstavili svoje probleme, a on njima mogućnosti za podršku.

Sastanku je prisustvovao i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, a nakon sastanka upriličen je obilazak Memorijalnog kompleksa Muzej 25. maj i Titove pećine.

Pogledajte https://fena.ba/video/5323

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1kBZ02vycio6S_AHXVgq3w6nLPZeMyYwB?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta