Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 17:01 |

Misija OSCE-a u BiH: Održivim rješenjima za migrantsku krizu zaustaviti patnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. janura (FENA) - Zbog loše situacije s kojom se suočavaju migranti, izbjeglice i azilanti u Bosni i Hercegovini (BiH), Misija OSCE-a u BiH poziva vlasti na svim nivoima da se dogovore i donesu održiva rješenja koja će biti u skladu s ljudskim pravima, a odnose se na humanitarnu krizu koja je u porastu.

- Posebno nas brine stanje u Unsko-sanskom kantonu gdje mnogi migranti, izbjeglice i azilanti žive u nehumanim i opasnim uslovima, konkretno unutar i oko Velike Kladuše i Bihaća. Iako su nedavno poduzete aktivnosti na smještaju pojedinaca iz bivšeg Privremenog prijemnog centra Lipa ohrabrujuće u izvjesnoj mjeri, daljnje ljudske patnje će biti zaustavljene jedino hitnom i koordiniranom akcijom državnih, entitetskih i kantonalnih nivoa vlasti. Surovi zimski uslovi dodatno pogoršavaju ovaj problem jer su mnogi migranti, izbjeglice i azilanti prisiljeni spavati u teškim uslovima, gotovo bez skloništa, hrane i ostalih životnih potrepština - navodi Misija OSCE-a u saopćenju za javnost.

Još veću zabrinutost, kako se navodi, izazivaju izvještaji o nasilnom vraćanju migranata i drugim kršenjima ljudskih prava na granici BiH.

Prema informacijama Mreže za praćenje nasilja na granici, mnoga vraćanja tokom 2020. godine poprimala su neke oblike nasilja - od verbalnog vrijeđanja do fizičkih napada, krađe, iznuđivanja i silovanja, što je potpuno neprihvatljivo.

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, kako bi dobila više informacija o ovim navodima, sastala se u ponedjeljak s predstavnicima nevladinih organizacija Amnesty International, Vijeća Danske za izbjeglice te organizacija Are You Syrious, Save the Children, No Name Kitchen i Puž.

Misija OSCE-a podsjeća sve nivoe vlasti da se moraju pridržavati obaveza preuzetih po međunarodnim humanitarnim sporazumima i domaćem zakonu te ih podsjeća na važnost demokratskog nadzora u ovom pogledu.

Osim toga, mora se uspostaviti vjerodostojan i efektivan mehanizam praćenja koji uključuje relevantne međunarodne i državne institucije za ljudska prava i pripadnike civilnog društva.

Misija OSCE-a u BiH ostaje na raspolaganju vlastima za pomoć u uspostavi produktivnog političkog dijaloga kako bi se stanje unaprijedilo te je spremna podržati toliko potrebna poboljšanja u koordinacijskim aktivnostima među kantonalnim, entitetskim i državnim nivoima vlasti.​

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo