Ekonomija     | 26.01.2021. 15:55 |

PUFBiH poziva na blagovremeno kreiranje dnevnih izvještaja o ostvarenom prometu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Porezna uprava Federacije BiH pozvala je porezne obveznike da vrše evidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja, uredno i blagovremeno kreiraju dnevne izvještaje o ostvarenom prometu, vode knjige dnevnih izvještaja i da sami izvrše provjeru prenosa dnevnih izvještaja na server Porezne uprave Federacije BiH.

Navode da je analizom prenosa podataka s fiskalnog uređaja na server Porezne uprave FBiH utvrđeno da jedan broj obveznika fiskalizacije ne vrši dnevno prenos podataka iz fiskalne memorije na server Porezne uprave Federacije BiH.

Stoga podsjećaju porezne obveznike da je Zakonom o fiskalnim sistemima i Pravilnikom o fiskalnim sistemima propisano da ukoliko je bilo prometa obveznik je dužan da na kraju dana pošalje dnevni izvještaj i podatke o svim izdanim fiskalnim računima, odnosno da osigura očitavanje podataka iz fiskalnog uređaja pomoću terminala i prenos očitanih podataka iz fiskalne memorije na server Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH je omogućila poreznim obveznicima da mogu izvršiti provjeru javljanja i prenosa podataka s fiskalnih uređaja putem e-usluge Provjera javljanja fiskalnih uređaja na web stranici PU FBiH, na linku http://www.pufbih.ba/v1/stranica/5 .

- S obzirom na to da cilj Porezne uprave FBiH nije kažnjavanje obveznika već razvoj partnerskih odnosa, pozivamo porezne obveznike da najkasnije do 5. februara 2021. sami izvrše provjeru da li je njihov promet prenesen na server Porezne uprave FBiH i da nepreneseni promet prenesu na server - saopćeno je iz te institucije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'