Svijet     | 26.01.2021. 16:25 |

Francuska ipak ostavlja period od tri sedmice između dvije doze vakcine

FENA Internet

PARIZ, 26. januara (FENA) - Francuska je odustala od planova da produži period između primanje dvije doze vakcine protiv Covida-19 na šest sedmica.

Ministar zdravlja Olivier Veran najavio je da će, ipak, zadržati period između dvije doze Pfizerove vakcine na 21 umjesto 28 dana, što je u skladu s preporukama WHO, javlja AP.

Alain Fisher, predsjednik naučnog odbora koji savjetuje vladu o vakcinama, kaže da su učinci dužeg razmaka između doza i dalje nepoznati i da prva doza daje samo ograničeni imunitet.

Kaže da bi razdvajanje vremena između davanja doza moglo biti rizično u trenutku kada se Francuska suočava sa sve većim hospitalizacijama od posljedica Covid-19 i brzim širenjem novih verzija virusa.

Početkom januara, francuski premijer Jean Castex najavio je produženje vremena između doza na šest sedmica kako bi više ljudi moglo dobiti prvu dozu.

Francuska je zabilježila 3,1 milion slučajeva zaraze, dok je u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo 445 osoba, što znači da je ukupno najmanje 73.494 osoba preminulo od bolesti izazvane Covidom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo