Svijet     | 26.01.2021. 19:04 |

Turković: BiH neprestano teži biti konstruktivnim dijelom UN-ove misije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je učestvovala na video-konferenciji o obnavljanju Fonda za izgradnju mira, koja je održana u organizaciji generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

U uvodnom dijelu konferencije na visokom nivou, prisutnima se obratio generalni sekretar Guterres i predstavnici nekoliko zemalja, dok su u drugom dijelu govorili premijeri, zamjenici premijera, ministri vanjskih poslova i drugi predstavnici 64 države iz cijelog svijeta, među kojima i ministrica Turković.

Ministrica je istakla važnost ove konferencije, navodeći da vjeruje da će se otvoriti mogućnosti za jačanje međusobne saradnje osiguravanjem pristupa resursima za rješavanje dugoročnih izazova za održavanje mira.

Navela je da Bosna i Hercegovina neprestano teži biti konstruktivnim dijelom UN-ove misije.

- Polako, ali stabilno, naša zemlja je napredovala od trenutka kada smo bili samo primalac pomoći međunarodne zajednice tokom faze izgradnje i jačanja vlastitih institucija, do države kada smo počeli dijeliti svoje dobre prakse i iskustva u učvršćivanju mira i stvaranje boljeg društva, uglavnom kroz naše članstvo u najvažnijim tijelima UN-a i naše učešće u mirovnim operacijama UN-a širom svijeta...- kazala je Turković.

Potcrtala je kako je Fond za izgradnju mira generalnog sekretara solidan način za daljnju izgradnju snažnih i međusobno ojačanih partnerstava, koja slijede jasnu viziju i komplementarne procese održavanja mira i podrške inkluzivnosti.

- Bosna i Hercegovina je ranije imala koristi od podrške PBF-a. Fond je odigrao važnu ulogu u podršci mladim ljudima širom zemlje. Cilj nam je i dalje da budemo prisutni i aktivni u trenutnim raspravama i odlukama o univerzalnim demokratskim praksama i inkluzivnim društvima, koja nastoje poboljšati pluralističke prakse. Snažan Fond za izgradnju mira može nam samo pomoći da brže i uspješnije postignemo ove ciljeve - kazala je ministrica Turković, saopćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo